5 Aralık 2017 Salı

Enerji Sektöründe Devrim Niteliğinde Buluş

Enerji sektöründe devrim niteliğinde buluş. Bilim insanı akademisyen Bilirgen, enerji sektöründe araştırmalar yaptığını ve bu kapsamada, geliştirdiği kömür kurutma ve zenginleştirme sistemi  ile yüksek nem ve az kalorili linyitin kalorifik değerini yarı yarıya artırdı. 

Enerji sektöründe devrim niteliğinde buluşu geliştiren akademisyen, ülkemizde yaklaşık 8000 megavatlık yerli kömüre entegre santral bulunmakta. Şayet ülkedeki tüm santraller bu sistemi faaliyete geçirirse 1 milyar TL tasarruf elde edilebilir. Tasarruf sağlamanın yanı sıra sistemin karbondioksit emisyonunun minimize edilmesi gibi çevresel faktörü de bir hayli önemli teşkilde ettiğini belirtti.

Uzun yıllar boyunda yurt dışından araştırmalar gerçekleştiren buluş sahibi akademisyen, 2013’te ülkemize dönüş yaparak ülkemize katkı sağlamak amacı ile girişimlere koyuldu. Geliştirdiği buluşuna yaşam veren buluş sahibi, sistemi sayesinde ile atık ısıyı uygulayarak kömürün kalorifik değerini yaklaşık yarı yarıya artırmayı başardı. Geliştirdiği projesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TÜBİTAK eliyle destek buldu.

Geliştirilen sistem ile ülkemizin dışa bağımlı olan enerji gereksinimimize son vermek ve madenlerin % 10 oranında daha az kömür ile aynı elektriğin elde edilmesi amaçlanıyor. Ülkemizde linyit stokunun 4 milyar tonluk hacmine sahip olan Afşin-Elbistan kömür havzasında TÜBİTAK projesi çerçevesinde geliştirilen sistem, kömürde  bulunan nem oranını % 10 civarından indirgenirken, kalorifik değerini ise % 30 oranından yükseltildi.

Bizim linyitimizin Yarısı sudan Oluşuyor

Buluş sahibi tarafından gelen açıklamada, ülkemizde yerli kömürlerimiz kalite bakımından pek iyi değil. Yarısı sudan oluşuyor. Bunu elektrik enerjisine çevirdiğimizde den pek verim alamıyoruz. Şuan geliştirmiş olduğumuz teknoloji ile birlikte santralde atık ısının bir bölümüne alarak kömürde bulunan nemden ayrıştırılması ve bu durumda kömürün kalorifik değerin % 30 ile % 40’lık  oranında yükseltmekte olduğu belirtti.

Çevresel İyileştirmede Sağlıyor

Yerli teknolojinin yerli madenler ile ilerletilmesini hedeflediğini kaydeden buluş sahibi akademisyen, temennimiz bu sistemi yurt dışına ihraç edeceğiniz. İşin çevresel boyutu da bulunmakta. Verim çoğaldığı zaman karbondioksit emisyonunun indirgenmesi gibi çevresel boyutu da oldukça önemli teknolojinin.


Buluşu Avrupa’dan ve Asya’dan bazı uluslarda almak istedi. Tabi bura da öncelik ülkemizde güçlendirmemiz gerekmektedir. Sürekli olarak talep gelmekte biz çalışmada bulunmuyoruz. Sistemimizin en önemli niteliği atık ısıyı uygulayarak kömürün kalorifik değerinin fazlalaştırılması. Linyit rezervleri sürekli olarak azalmakta ve daha az kaliteye sahip kömürün bir şekilde elektrik üretiminde kullanılması gerekmekte ve bu durumdan dolayı bu buluş ileriye yönelik önemli bir potansiyele sahip.

17 Ekim 2017 Salı

Elektriğini Kendisi Temin eden Cihaz Geliştirildi

Elektriğini kendisi temin eden cihaz geliştirildi. Yakıta gereksinim duymadan gereksinim duyacağı elektriğini kendisi temin eden cihaz geliştirildi. Buluş sahipleri, bu tür bir cihaz dünyada yok ifadelerinin kullanarak geliştirdikleri cihazlarının sahip çıkılmasını belirttiler.

Elektriğini kendisi temin eden cihaz geliştiren buluş sahibi ilham kaynağı olarak hayal ettiği tasarımını gösterdi. Buluşu için eski araba motorunun bazı parçalarından yararlanarak neodyum mıknatıs ve bobin kabloları uygulayarak yakıta gereksinim duymayan, akü takviyesi ile işlev gören ve aynı zamanda ihtiyaç duyacağı elektriği de kendisi tedarik eden motor geliştirdi.

Uzun bir zamandır yurt dışında yaşana buluş sahibi, yurt dışında çalışırken sürekli olan bu tarz bir yapmak fikrim bulunuyordu. Emeklilik döneminde gerekeli olan vakti bulunca 2 sene önce ülkeme geri döndüm. Düşündüğüm projeyi burada yer alan esnaf arkadaşlarıma aktardım. Onların da büyük itinalı ve yardımıyla 9 ayda yakıta gereksinim duymayan buluşumuza ürettik, ifadelerini kullandı.

Geliştirdikleri motor adına yurt dışında patent müracaatı yaptıklarını belirten buluş sahipleri, bir ay sonra patent müracaatımız karara bağlanacak. Dünyada bu çeşit bir motorun bulunmadığına ilişkin müracaat kağıtlarımız geliyor. Geliştirdiğimiz bu motorun Almanya patentine sahip olmayı düşüneneler oldu. Fakat bu durumu ben kendime kabullenemedim bir Türk olarak ülkeme geri gelip bu buluşu halkıma mal etmeyi arzuluyorum. Ülkemde bir arzu eden olursa ona temin ederiz. Buluşumuz bu sanayi esnafı arkadaşlarımızla beraber geliştirdiğimiz ortak bir çalışma ürünü. Bu tarz bir cihaz yer yüzünde yok,bu bir ilk. İstediği elektriği kendisi üretebiliyor..

Mucitler, bu işe arkadaşının düşüncesi ile yola çıktıklarını belirtirken, buluşumuz için bobinleri sardık ardından da hesaplamaya geçtik. Yaptığımız hesaplamalarda sonucunda buluşumuza bu şekli aldırdık. Elektrik makineleri kendini soğutma gereksinimi duymaktadır sebebi ise elektrik makineleri belirli seviyedeki elektriği ısıya çevirir. Bu ürünümüzde ısı enerjisine dönüştürüyor. Oldukça az oranda olmasından dolayı kendini soğutmaya gereksinim duymuyor. Neodyum bulunan mıknatısın sağladığı enerji sayesinde gereksinim duyduğu enerjisi de tedarik eden bir cihaz hazırladık. Burada prototip şeklinde ürettiğimiz makine bobin ve mıknatıs adetlerini çoğaltarak otomobil, uçak gibi dev araçlara takılabilir. Oldukça fazla güce de çevrilebilir. Ufak boyutlarda da arzu ettiğimiz oranda üretimde bulunabilir açıklamalarında bulundu. 

Prototip şeklinde üretilen motoru yakıta gereksinim duymadan çalıştıran mucitler, geliştirdikleri buluşun dünya genelinde tek olduğunu ifade ederek devlet görevlileri ve endüstri firmalarının sahip çıkmasını talep ettiler. 

x

4 Ekim 2017 Çarşamba

Bal Kalitesi Adına Arı İzleme Düzeneği Geliştirildi.

Bal kalitesi adına arı izleme düzeneği geliştirildi. Tasarlanan düzenek yardımı ile arı üreticileri, arıları evinden izleyerek bal kalitesini ve kovanda yaşananları kontrol edebilecek

Bal kalitesi adına arı izleme düzeneği geliştirilen üniversite 2. sınıf okuyan buluş sahibi, arıcı üreticiliği ile uğraşan babasından ilham alarak, arı kovanlarındaki bal oranı ve yaşanan hareketliliğini izleme düzeneğini tasarlamak adına geçen sene girişimlerde bulundu. Okulunun Dekan Yardımcısı Yrd. yardımı ile bir senede sonuçlandırdığı projesi, test süreçlerinden başarılı neticeler elde etti. Bu mekanizme uygulamaya koyulması adına daha önce okulundan ayrılarak Kırklareli Üniversitesi'ne okumaya başladığını aktaran buluş sahibi, hazırladığı düzenek ile arı üreticiliğinin bulunduğu seviyeden bir adım daha ileriye taşınacağını belirtti. Oldukça ucuz bir maliyetle tüm arıcı üreticilerinin sisteme sahip olacağını ve bunu ilerletmek akabinde piyasaya sürebilmek amacı ile de girişimlerini sürdürdüğünü aktardı. Babasının arıcılık yaptığını belirten buluş sahibi, babam uzun zamandan günümüze arılar ile uğraşıyor. Arıların bulunduğu yer uzak olmasından dolayı, kovanları izleyebilmek adına sürekli olarak ne yapabileceğimi düşünüyordum. Sonrasında ise arı kovanlarında bulunan balı ve hareketliliğini izlemek ve haber sistemini tasarladım. İşletme Bölümünde okurken, okulu yarıda bırakıp Kırklareli Üniversitesine gitmek istedim. Buraya gelmem ile birlikte akademisyenlerin bu tarz bir proje geliştirmeyi arzu ettiğimi belirttiğinde şahsıma çok yardımları dokundu." açıklamalarında bulundu.

Güneş enerjisi ile çalışıyor Kovana basınç, ışık, ısı, nem sensörü koyarak kovanda yaşanan hareketliliği izleyebildiklerini belirterek, bu düzenek sayesinde kovanların artık açılmaya gereksinim duyulmayacağı böylelikle arılarında huzurluk edilmeyeceğini belirtti. Bu tasarım ile bal kalitesin artış yaşandığına burgu yapan buluş sahibi, yazılım ile birlikte kovanda yaşanan hareketlilik ile ilişkin olarak mobile telefona yada bilgisayarlara veriler iletiliyor. Bal kalitesini yada arıların durumunu izlemek amacı ile artık kovanı açmanıza gerekmiyor. Kovanda yaşanacak bir problemde de sistem size iletide bulunarak ikaz ediyor. Yani  kovanda arılarda bir  hareketlilik olmuyorsa sistem durumu size iletecek. Eğer kovanda bal oranı oldukça fazla olması durumundan sistem sizi bilgilendirecek siz de müdahalede edebileceksiniz. Bu şekilde balın kalitesi ve ana arılar çoğalacak. Bu sistem güneş enerjisi yardımı ile çalışmakta. Arıların yer aldığı kovana güneş paneli monta edilecek. 

Geliştirdiğim tasarım adına patent müracaatı yapmayı planlıyorum. Arı ölümleri indirgenecek, balın kalitesinde yükselme olacak. Kovanda bulunan ölen arıları anında göremediği, bu sistem ile arıcı üreticilerinin kovanda yaşanan olumsuz durumuna anında tespit ederek gerekli tedbirlerde bulunacağı akabinde ise arı ölümlerinin engelleneceği belirtildi. Geliştirilen buluş ile sistem ile kovanda yer alan peteklerin bal dolması ile birlikte vaktinde kovandan alacağını belirtilerek, sistemin arıcı üreticilerine önemli katkılar sağlayacağı belirtildi.

30 Eylül 2017 Cumartesi

İstanbul’da Buluş ve Fikir Projesi Etkinliği Heyecanı

İstanbul’da buluş ve fikir projesi etkinliği heyecanı başladı. İstanbul’da düzenlenecek olan buluş ve fikir projesi etkinliği heyecanı sürüyor. 

İstanbul’da buluş ve fikir projesi etkinliği heyecanı başlaması ile birlikte, kurulduğu an ile birlikte kısa zamanda dünya genelinde benimsenen Maker Hareketi’nin bu yılda heyecanını yine ülkemiz üstlenecek. Önceki senelerde elde ettiği başarı ile tüm gözleri üzerine toplayan İstanbul Maker Faire’e bu sene de; buluş/icat geliştiren, üretmeyi seven mucitler, mühendisler, ustalar, sanatçılar, bilim kulüpleri, amatörler, öğrenciler, endüstriciler ve start-up’lar birbirinden değişik projeler ile müracaat ediyor. Bu eşsiz tecrübenin bir parçası olmayı düşünen gönüllüler ve fikirlerine güvenen proje sahipleri adına müracaatlar istanbul.makerfaire.com web sayfasından 15 Ekim’e kadar sürecek. Bu sen yaklaşık 15.000’den çok ziyaretçinin katılması beklenen organizasyona sponsor olmayı arzu eden de aynı aracıları kullanarak irtibat sağlayabilir.

Ana sponsorluğunu Bahçeşehir Koleji’nin üstlendiği etkinlikte, müzik ve eğlencede yer alıyor. Etkinlik kapsamında, drone yarışları, büyük enstalasyonlar, canlı müzik ve sokak sanatçılarının gösterileri ile birlikte, konferanslar, paneller gibi pek çok konularda yapılacak atölye eğitimleri de sunulacak. Şenlik havasında düzenlenecek ve ücretsiz olan etkinlikte maker kültürünü yakından tanıma şansı bulun katılımcılar ve proje üreticileri bu etkilikle bilgi sahibi olarak ayrılacak.

19 Eylül 2017 Salı

Ege’de 4. Ülkeler Arası Tasarım Çalıştayı Düzenlendi

Ege’de 4. ülkeler arası tasarım çalıştayı düzenlendi. Türk - Japon ortaklaşa Ege bölgesinde organize edilen çalıştayda, öğrencilerin geliştirdiği mavi yolculuk ve yat kiralama alana adına deniz araçları tanıtıldı.

Ege’de 4. ülkeler arası tasarım çalıştayına, Bodrum’da organize edilmesinin yanı sıra, etkinliğe, öğrenciler ve akademisyenler dahil oldu.  Bodrum'un çeşitli yerde 2 gün araştırmalarda bulan yaklaşık 25 öğrenci ve akademisyen, araştırmalarının ardından bölgeye has deniz araçlarının gerek geçmişine gerekse günümüze rehberli yapan yat ve tekne üreticilerini ve Bodrum Deniz Müzesini ziyarette bulundu.


Öğrencilerin tasarladığı projeler, çeşitli sektör temsilcilerinin katılımı ile sunumu yapıldı. Çalıştayla 2 üniversitenin tasarım sınıfları öğrencilerini bir çatı altına topladıkları belirtilirken, Türk ve Japon öğrenciler bir hususla ilişkin fikir ürettiler. Tasarım düşünceleri bakımından değerli bir proje. Bu öğrenciler önümüz içim birer tasarımcılardır. Bu onların ileride yapacakları çalışmaları adına da oldukça önemli bir deneyimdir, şeklinde açıklamalar yapıldı.

7 Eylül 2017 Perşembe

Gaziantep Ürün Tescilinde lider

Gaziantep ürün tescilinde lider. Gazi şehrimiz ili ile özdeşleşen ürünlerine tescil ettirerek bu alanda rekoru elinde bulunduruyor.
Gaziantep ürün tescilinde lider olmanın gururunu yaşıyor. Gaziantep ticaret odası koruma altına alınarak işaret alınması amacı ile müracaat ettiği ürünlerine onay geldi. İl adına son 2 ayda müracaat edilen 9 adet ürün Coğrafi İşaret tescili için yayına çıkarıldı.
Gazi ilimizin geleneksel tatlarına ilişkin sürdürdüğü Coğrafi İşaret müracaat çalışmaları bir nevi rekor egale ediyor. Gaziantep mutfak kültürünün olmazsa olmazları için bulunan Antep’in tırnaklı pidesi, fıstık ezmesi, firiği, lahmacunu ve peyniri koruma altına alınmak üzere yayına çıkartma başarısı elde etmişti. Oda, bu seferde kendisi ile özdeşleşen ürünlerini koruma altında aldırdı. Listede 4 adet Ürün Yer Alıyor Coğrafi işaret tescil müracaatına onay verilen ürünler ve iller yayınlandı. Antep ilimize özgü bulgur, kurutmalık patlıcan, köy kahkesi ve muskası gibi ürünler koruma altına alınması için yayımlanan ürünler arasında yer aldığı bilgisi geldi.
Gaziantep ticaret odasının müracaat ettiği ve yayına çıkan listede, 4 ürün ile ilk basamakta yerini alan gazi ilimiz, yayına konan ürünlerin 3 aylık bir bekleme aşamasından sonra tescil belgesi sahibi olacak belirtildi.
Odadan yapılan açıklamaya göre, 1,5 sene boyunca devam eden itinalı bir çalışmanın meyvelerinin alınmaya başladığını belirtilirken, sürdürülen çalışmalar sonucunda son 2 ayda ilimize özgü geleneksel lezzetlerin 9 adet ürünümüzün coğrafi işaret tescil müracaatına onay geldi. Bu ürünler birer marka şeklinde resmi anlamda tescil alması adına geri sayıma geçildi. Önümüzdeki ay içerisinde bu ürünlerimiz diğer tescilli ürünlerimiz arasına gireceği belirtildi. Bunun yanı sıra eylülde Antep pekmezi ve Antep meyan şerbeti adına da yapılan müracaatında olumlu şekilde sonuca bağlanmasının arzulandığı belirtildi.

22 Ağustos 2017 Salı

Apple'dan Adından Söz Ettirecek Patent

Apple'dan adından söz ettirecek patent. Apple şirketi patentini aldığı 3D teknolojisi sayesinde uzun süre hafızalarda yer edinecek gibi. Dev şirket, patentini aldığı 3D teknolojisi ile adından oldukça söz ettirecek gibi.

Apple'dan adından söz ettirecek patent, çoğaltılmış gerçeklik konusunda şuana kadar tüm bildiklerimizi unutturacak düzeyde etkileyici görünüyor. Apple aldığı patent ile, teknoloji devinin arttırılmış gerçekliği daha gerçekçi bir tecrübe boyutunu alacak, 3D haritalama teknolojisi kapsamında araştırma yapıldığına işaret ediyor.

İlk kez Patently Apple'da görücüye çıkan patent, transparan bir yapıya ışık verildiğinde, ışığı "yapılı ışık" kalıbına çeviren bir sistem belirtiyor. Bu kalıp ardından bir sistem tarafından algılanması ile birlikte cihaz önünde bulunan fiziksel yapıların mesafesini ve biçimini ölçebiliyor.

Kısaca; telefon ekranınızda dünyaya elektronik ürünler "koymak" adına kamerayı uygulayan sistemler, yeni teknoloji sayesinde bu nesneleri üç boyutlu alanda görünmeleri gerektiği biçimde gösterecek. Günümüzdeki gerçeklik aktörleri, ekranda yer alanların üzerine geliyorlar, asıl dünyada gerçekte arka kısımda olup olmaması gerekip gerekmediğini algılamıyor.

Enteresan teknolojilerden biri de, patentte gözlemlenen el. Patenti alınan teknolojiyi bulunduran Apple cihazların, AR özelliklerinin yalnızca elleri oynatarak kullanılabileceğine belirtiyor.

Microsoft şirketinin teknolojisi olan HoloLens'te bu tarz el ve kol hareketlerini algılayabilme özelliği bulunuyor, fakat bu hareketler "evet" yada "hayır" komutları adına var. Apple'ın ürettiği bu teknolojisi, dijital nesneleri elinizde döndürebilme hareketlerine olanak verebilir.

Bu yalnızca bir patent müracaatı adına, cihazın yakın zamanda yüzü görememe olasılığı da var. Apple devamlı patentlere müracaat ediyor ve bu patentlerin az kısmı hayat buluyor. Fakat arttırılmış gerçekliğe ne seviye odaklanıldığını aklımıza getirsek, bu yada benzer bir sistemi yakındaki bir cihazda karşılaşma olasılığımız çok düşük görünüyor.







12 Ağustos 2017 Cumartesi

İnsan Bedendeki Hasarlı Bölgeleri Onaran Buluş

İnsan bedendeki hasarlı bölgeleri onaran buluş. Geliştirilen buluş ürünü cip, yaraları tedavi edecek. İnsan vücudunda oluşan yaraları onaran  nanoçip geliştiren, bilim insanları bu buluşu ile vücutta oluşan yaraları ve hasar görmüş organları tedavi etmeyi başardı.

İnsan bedendeki hasarlı bölgeleri onaran buluş sayesinde artık yaralar erkenden iyileşecek. İnsan bedeninde olan yaraların geçmesini beklemek bazen uzun sürebiliyor. Bilim insanlarının tasarımını yaptığı nanoçip buluşu ile, bundan böyle yaraların onarımı yani tedavileri kısa sürecek. Bu buluşun, aynı zamanda hasar gören organları da tedavi edebilmek özelliği mevcut. Doku nano-transfeksiyonu ismi verilen metotla yaraların üzerine yerleştirilen nanoçipler yaydıkları elektrik dalgaları sayesinde hücrelerden genlere elektrik iletilerek, hücrelerin farklı kazanmasını sağlıyor. 

Bu yöntem uygulanarak yaşlanmış olan hücreler farklı bir yapıya bürünerek gençleşiyor. Araştırmacılara göre, testi yapılan buluş ile, yaşlı yada ölen hücreleri genler sayesinde bir ortaklık içine alarak yenilenmesi olabilir. Çalışmayı gerçekleştiren ekibin lideri, ileride geliştirilen nanoçip ile birlikte, yaraları tedavi edebileceklerini ve hasar gören organların onarılacağını belirtti. 


8 Ağustos 2017 Salı

Drone'lara Yeni bir Patent Daha


Drone'lara yeni bir patent daha. Amazon şirketi, Drone cihazını ticari işlerinde kullanabilmek için pek çok uygulama yapmasının yanında farklı patentlere sahip olmuştu. Son bilgilere göre firma, drone cihazının kullanımlarını çoğaltacak bir patent daha aldığı ortaya çıktı.

Drone'lara yeni bir patent daha. Amazon firması, drone’larını ticari işlemler görebilmesi adına çalışmalarda bulunuyordu. Bu konu kapsamında çalışmalarda bulunarak değişik analizler yapan firma, cihazlarına, ürün kargosu için paraşütlü yardımcı teslimatına birden çok patent sahibi oldu. Bu cihazların teslimat yani kargo görevini yapabilmesi adına önünde bulunan engel cihazların uzun süre havada durumamasıydı.

Bu sorun üzerine çalışma yapan firma, tescil ettirdiği drone alınan son patent ile bu problemi aşmak adına bir düşüncesinin olduğunu belirtiyor. Firmanın; trenlere, kamyonlara ve gemilere entegre edilebilen mobil drone merkezi patentine onay geldi. Şirketin patent dosyasına göre, firmanın tasarlayacağı bu istasyon, farklı cihazlara entegre edilebilen drone taşımacılığının yoğun olduğu alanlarda cihazlara hız sağlayacak olması ile birlikte şarj ve bakıma gereksinimi olan cihazlara da en kısa zamanda yeniden işlem görebilir duruma getirecek. Bu durumların yanı sıra istasyonun koyulduğu cihazda sürekli hareket ederek bu cihazları izleyecek.


Taşımacılık Aşamasında Esneklik Sağlayacak


Şuanlık drone hakkında uzun bir mesafe alamayan firma, bu patentini kullanıma sokup sokmayacak belirsizliğini koruyor. Pek çok teknoloji devlerinin düşüncelerini yaşam bulmadan, patent alıyor sonrasında ise o patentleri bir tozlu raflara kaldırdığı gibi Amazon şirketi de bu patentine aynı şekilde davranabilir. Yine de onaylanan patentlerin bu dev şirketin bu konudaki kararlılığını gözler önüne seriyor. Yapılacak açıklamalarda yeni patent hakkında şuanlık bir açıklama gelmese de şirketin drone kullanım hedeflerinde bu mobil drone istasyonunla da karşılaşabiliriz.



Dev firma, taşımacılık doğrultusunda esneklik elde edecek bir patente sahip olsa da, bu cihazları, başka bir araç yardımı ile ürün taşımacılığına hazırlayarak hava taşımacılığı hedefleyen firmalar bulunuyor. Drone'ları bu hizmette kullanıma sokma doğrultusunda Amazon kadar kararlı olan UPS de bir servis cihazında otonom drone'ları hazırlayıp teslimatta kullanmak adına gerekli denemelerde bulunuyor.





31 Temmuz 2017 Pazartesi

Tıbbi Dikişe Alternatif Yapıştırıcı Geliştirildi

Tıbbi dikişe alternatif yapıştırıcı geliştirildi. Tıp dünyası bilim insanları, ıslak zeminde ve hareket eden dokularda bile etkisini gösterebilen ve toksik yer almayan tıbbi yapışkan geliştirdi.

Tıbbi dikişe alternatif yapıştırıcı geliştirildi. Uluslar arası üniversitede akademisyenlerden kurulu ekip, sümüklü böcekten ilham alarak ıslak ve dinamik zeminlerde, canlı dokularda etkili yapışkan ürün geliştirdi. Günümüzde kullanılan yapıştırıcılar gibi sitotoksik olmayan bu tıbbi yapışkanda biyo-mühendislik teknolojilerinden faydalanıldı.  Çalışma bugün kamu oyuna duyuruldu.

Hareketli Dokular Üzerinde Ve Kanlı Ortamlarda EtkiliTıp Sektöründe Önemli Seviyede Kolaylık



Ekibin deney hayvanları üzerinde yaptığı testlerde, kanlara rağmen yapışma oranının iyi olduğu ve yapıştırıcının dokuda 10 binlerce kalp atışına uyum gösterdiğini belirtti. Bu buluşun tıp sektöründe önemli fırsatlar sunacağı; kalp ve akciğer gibi hareketli dokularda, kanamaları engelleme, yaraları tedavi etmede ve kalp gibi organlara tıbbi bir cihaz ilave edilmesinde uygulanacağı belirtildi. Bu durumunda yanı sıra sıvı hale getirilen durumunun vücuttaki yaraların derinine uygulanabileceği yada vücudun bazı spesifik yüzeylerine verilecek ilaçlar ile beraber uygulanabileceği belirtildi.



Tıp Bilim insanları geliştirdikleri alternatif yapıştırıcıda, hem yapışkan hem de esnek olacak şekilde iki tabaka kullandı. Malzeme olarak da elektrostatiksel bileşimler uygulandı. Kovalent bağlı fiziksel yayılma özellikli buluşta hiterez şekli ile enerji yayılımını güç şekle getiren bilim insanları, iki tabaka arasında sinerjik olarak ıslak alanlarda dahi yüksek bir yapışmalık gücü elde edildi. Buluş hakkında bilgi veren ekip, buluşun kana maruz kalmasında dahi yapışmasının dakikalar içinde olduğu ve canlı dokunun hareketlerine uyum gösterdiği belirtildi.


21 Temmuz 2017 Cuma

181 Tane Tescilli Coğrafi İşaretimiz Var


181 tane tescilli coğrafi işaretimiz var. Şuan ülke olarak 181 tane tescil edilen işaretimiz mevcut olduğu bildirildi. Bu konuda Adana ilimize yönelik coğrafi işaretler konusunda marka olma çağrısı yapıldı.

181 tane tescilli Coğrafi İşaretimiz var. Ülkeler arası marka olmak için Coğrafi İşaret tescilinin önemine değinen ve ülke genelinde ise 201 müracaatında sürdüğü anlatan AKDENİZ İhracatçı Birlikleri Başkanı konu ile ilgili olarak açıklarda bulundu.


Yapılan açıklamada Coğrafi tescil müracaatları içinde Adana’ya özlü olan şalgamın da olduğu belirtildi. Ve bölgesel olarak ilin, oldukça geniş ürün çeşidi yelpazesine sahip olduğu, tarih ve kültürümüzden gelen pek çok değer bulunmakta olduğunu bildirdi. Şalgam ile berabere, Adana ilimize ait olan bici bici, kebap, lokma tatlısı… ve bunlara benzer ürünlerinde tescil için müracaatında bulunabileceğimiz ürünler yetiştiriyoruz. Coğrafi işaret olarak tescilli ürün sayısını, bu ürünlerin pazar sayısını çoğaltmanın yanında üretici kuruluş ve ülkemizin finansmanını değerlendirmek, il ve illerimizin tanıtımını yapmak ve tescil konusu ülkeler arası marka sürecinde önem teşkil edecektir.


Değerlerimiz Koruma Altına Alınarak Gelecek Kulaklara Aktarılmalıdır


Coğrafi işaretlerin tescil işlemi, yöresel ürünlerin geleneksel nitelik ve verimliliklerinin koruma altına alınarak gelecek kuşaklara iletilmesine vurgu yapılarak şu demeçler verildi.


Bu tür işaretlere tescil almak, aynı zamanda bölgelerine ve üretici kuruluşlara marka değeri ve aynı zamanda da finansal değer vermekte. Avrupa Birliği tarafından tescil verilen bu işaretler, ülkeler arası marka olma/markalaşma doğrultusundan büyük öneme teşkil ediyor. Gerek ilimizin tanıtımını yapmak gerekse üretici firmalara sunduğu katma değer gerekse de milli finansmana vereceği destek ile birlikte işaret tescili alan ürün miktarımız fazlalaştırma konusunu ciddiye almak ile birlikte ve oldukça çaba sarf ediyoruz, ifadeleri kullanıldı.




19 Temmuz 2017 Çarşamba

Samsung’un Patentlerine Onay Geldi.


Samsung’un patentlerine onay geldi. Samsung tarafından yapılan 2 akıllı telefon ve bir Gear Icon X-şekline sahip kasaya patente müracaatına onay geldi.


Samsung’un patentlerine onay gelerek 3 adet sır dolu cihazlarına patent aldı. 3 adet sır dolu cihaz patentleri: 2’si akıllı telefon diğeri ise Gear Icon X-şekline sahip bir kasa.

Şuanlık bu patentler cihazlar hakkında bilgi sunmuyor. Tüm bilgiler yalnızca patent görselleri ile sınırlı. Kısaca elimizde yorum yapacağımız pek malzeme bulunmuyor.

Lakin Samsung firması, sürekli olarak cihazlarına yönelik patentini alır akabinde ise cihazlarının pek çoğu daha gün yüzü görmeden kaybolur. Bu yeni 3 patentli cihazın sırlar ile dolu olduğunu aklımıza getirirsek, bunların da gün yüzü görme ihtimalleri yok denecek kadar az.

İlk patent, 3600 kamera ilave etmeye destek veren bir  Galaxy Note 8 serisi, diğeri ise çift ekrana sahip olan bir kapaklı telefon. Firmaya, geçtiğimiz günlerde,  uluslar arası patent şirketi tarafından cihazlara tasarım patenti onayı geldi.

18 Temmuz 2017 Salı

Elektronik Tekstil Teknoloji Cihazı Tasarlandı

Elektronik tekstil teknoloji cihazı tasarlandı. Bu olağan üstü buluş ürünü tekstil teknolojisi, Türk Bilim insanlarının imzasını taşıyor. Olağan üstü bu ürün kumaş ve silikon malzemelerden üretilen cihaz insanın vücut yapısı ile uyumlu. 

Elektronik tekstil teknoloji cihazı tasarlandı. Bu buluş, Harvard Üniversitesinde doktora eğitimini tamamlayan ve ardından araştırmada bulunan iki Türk akademisyen tarafından, silikon ve kumaş malzemelerinden üretildi. İnsanlara entegre edilebilen bu cihaz, vücudu ile uygun olma özelliği bulunuyor.

Bu devasal buluş Dünya genelinin en prestijli üniversitesi kabul edilen Harvard Üniversitesi’nde doktora eğitiminin ardından çalışmalar gerçekleştiren bilim insanlarımız tarafından geliştirildi. Bilim insanlarımızın geliştirdiği bu cihazda, ham madde olarak silikon ve kumaş malzemeler kullanıldı.

Geliştirilen bu cihaz vücut hareketlerini ölçebilme özelliğine sahip. Mesela felçli hastaların yürüme ve hareket etme yetileri oldukça sınırlı. Laboratuvar ortamında yapılan uygulamalar bu hastalara yeniden hareket etme kabiliyeti sağlamayı hedefliyor ve temelinde tekstil olan yapılar da bu cihazın en önemli sistemini oluşturuyor. Bu geliştirilen sistem yumuşak yapılı aynı zamanda bunları kullanan hastalara yada sıhhatli bireylere hareket yetisi veriyor.

Sensör  Gayet Yumuşak Yapıda

Günümüzde kadar gerçekleştirilen araştırmalarda bu tarz giyilebilir ürünlerin metal veya kompozit malzemelerden tasarlandığı ve genel olarak sert parçalardan elde edildiği belirtildi.

Bu cihaz ile, artık tekstil üzerine yoğunlaşılmasından dolayı giyen birey uzun bir süre kullansa dahi her hangi bir problem yaratmıyor. Biz de giyilebilir dış iskeletlerin en önemli unsurlarında ve sistemi kontrol eden sensörleri, giyenlerin vücut hareketleri entegre olması, gereken esnekliği vermesi amacı ile yumuşak sensör yapısını tasarlandığı belirtildi.

Buluş Ne Yapıyor?

Buluşun tasarımcısı akademisyenler, bu tür cihazlar, atılan adımları sayabiliyor, el hareketlerimizin ölçümünde bulunuyor. Bu amaçla giyilen tişört, pantolon tarzı ürünlerle uyumludur. Spor sanayisi bize geri bildirimde bulunmak şartı ile bu ürünü kullanılabilir. Doğru duruşu ayarlamak adına öneride bulunabilir. Kısacası bu sensörler öneri verecek tüm sektör uygulayabilir."

Ekonomik

Şuan sensörlerin çok güç yöntemler ile tasarlandığı belirtilirken, geliştirilen bu buluş, aynı zamanda ekonomik ve tek seferde pek çok sensör geliştirildiğine vurgu yapıldı. 

17 Temmuz 2017 Pazartesi

Besin Ürünlerinden Güneş Pili Tasarlandı

Besin ürünlerinden güneş pili tasarlandı. Bazı besin ürünlerinden tedarik edilen kimyasallar ile güneşten gelen ışık enerjisinden elektriğe çeviren güneş paneli tasarlandı. Bu buluş Necmettin Erbakan Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirildi.

Besin ürünlerinden güneş pili tasarlanması ile birlikte konu hakkında gelen açıklamada, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik elde edilmesi bakımından payının arttığı belirtildi. Bu doğrultuda güneş enerjisi girişimlerinin de yaygın hale geldiğine vurgu yapılarak, doğal enerji kaynaklarının ülkenin finansal durumunda önemli katkıda bulunduğunu belirtti.

Buradan hareketle, üniversite içinde güneş ışığını elektrik enerjisine çeviren fotovoltaik panellere ilişkin bir çalışma yapıldığını belirtilerek şu açıklamalar yapıldı:

" Bu alandaki araştırmamıza üniversitenin çeşitli alanlara, çeşitli dallarında görevli 10 kişiden oluşan bir akademisyenden oluşan gurup ile yaptık. Güneş panellerinde yer alan silisyum ve grafenlerden ile elektrik elde ediliyor; fakat bu çalışmanın maliyeti bir hayli çok. Çalışmamızda elektriği, silisyum ve grafeni kullanmayarak, sebze ve meyvelerde yer alan boya hücrelerini kullanarak elde ettik. Bazı besin ürünlerinden sağladığımız boya hücrelerini tabaka tabaka büyütmek kaydı ile ince filme çeviriyoruz. Güneşi gördüklerinde ışıktan elektrik sağlıyoruz. Bir takım besin ürünlerinde yer alan boya katkılı hücreleri fotovoltaik hücrelerde uyguluyoruz. Bu ürünlerden elde ettiğimiz panelle güneşten elektrik temin ediyoruz."

Renkli olan meyve ve sebzelerden alınan hücrelerin, fotovoltaik panele entegre edilerek kazanılan yarı iletkenlik özelliği olan malzemenin güneşten gelen ışığı elektrik enerjisine dönüştürdüğü tespit edildi. 

Boyalı yarı iletken malzemenin enerji kapasitesinin avantajı bulunmadığı fakat diğer yarı iletken malzemelere kıyasla az maliyet ile geliştirildiği aktarıldı.

Hem Doğal Hem de Ucuz 

Boyalı güneş panelinin ucuz olması beraberinde doğal olarak üretildiğinin altı çizildi. Sonuç olarak ta grafen maddesi yarı iletkeni maliyetli olarak elde ediliyor. Boyalı yarı iletken malzeme doğadan üretilmesinden dolayı diğerine kıyasla ekonomik olmakta. Çalışmalar sürüyor. Patent ve tescil işlemleri ile ilişkin olarak müracaatları da önümüzdeki süreçlerde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Boyası fazla bulunan bitkileri kullanıyoruz. Güç çıkan renklerin yarı iletkenlik özelliği fazla olmasından dolayı kullanıyoruz. Boya hacmi fazla olan sebzeleri başta belirledik. Farklı alternatifler içinde uyguladığımız altlık ismi verilen zemine emdiriyoruz. Bu neticede birinci nesil güneş panellerini üretmekteyiz. Sebze ve meyvelerin renkli olanlarından temin edilen yarı iletken özellikli diyodun bulunduğu panel, yenilenebilir enerji kaynaklarının diğerlerine kıyasla ucuz üretilmesini sağlayacak. Hedefimiz yüksek kalite ile birlikte organik boyaları güneş panelinde sıklıkla kullanılabilir duruma getirmek ve ekonomik panel tasarlamak.

12 Temmuz 2017 Çarşamba

Ulusal Klavyemiz Koruma Altına Altındı

Ulusal klavyemiz koruma altına altındı. Milli klavyemiz tescil edilerek koruma kapsamına dahil edildi. Q klavyenin alternatifi olan F klavyeye göre dilimize en uygun bakımdan üretimi gerçekleşen yeni klavye, tescil edilmesi ile birlikte koruma altında alınmış oldu. Yani 60 yılı geçen bir sürenin ardından yeni bir milli klavye üretilmiş oldu.

Ulusal klavyemiz koruma altına altındı. Milli klavyemiz tescil edilerek koruma kapsamına dahil edildi. Ulusumuza ait yerli üretim olan klavyemiz, on parmak prensipleri kapsamında üretildi. Kendi ülkemize ait olan bu klavyenin ismi ise E-Klavye. Sağlık ve rahatlık bakımından ürünü kullanacaklara olanak sunan E-Klavye’nin, yazım gücü göze çarpan özellikler arasında. Ulusal klavyemizin, deney ve matematiğin temel alınarak gelişmiş teknoloji ve metotlar ile tasarlandığı ve kullanılan diğer klavyelere kıyasla en bilimsel klavye özelliğinde olduğu açıkladı.

Türkçemize özel, ergonomik ve verimsel anlamda artış sağlayacak şekilde üretilen ulusal klavyemizin üreticisi, çocuklarımızın sağlıklı geleceği ve verimliliği açısından yarım asırı geçkin bir süre önce üretilen F-klavye yerine, zamanımızın gelişen teknolojisi ve bilimsel metotları ile üretilmiş E-klavye kullanılması gerektiğini belirtti.

Yeni üretilen ulusal klavyemize TÜBİTAK’ta destek vermekte. Ulusal klavyemizin diğer F klavye’ye oranla ağır basan esas nitelikleri mevcut. Bu nitelikleri; Konforlu kullanımı, rahatlığı, hızlı konusunda daha aktif ve ergonomik yapısı.  

Klavyenin üreticisi, klavyelerdeki esas değerin, kaliteli bir klavyede yer alan simgelerin yerleşimi şekli, açıklamasında bulundu. 

Türkçemiz ve on parmak prensiplerini dikkate alarak; simgelerin, parmak surati ve hareket yeteneğine uygun olarak tasarlandığı, ifadelerin yerleşiminin yazma kabiliyetini etkilediği ve kolay kullanımının olduğu aktarıldı. Bu durumunda da sadece, E klavyenin üretimde olduğunu gibi, deney ve matematik olarak metotlar ile başarı sağlanabileceği belirtildi.

11 Temmuz 2017 Salı

Xiaomi Lisanslama Uzlaşmalarına Devam Ediyor

Xiaomi lisanslama uzlaşmalarına devam ediyor. Xiaomi, bilindiği gibi geçen sene Microsoft ile uzlaşı sağlayarak firmanı patentlerini almıştı. Bu seferde Nokia ile lisanslama işlemlerinde uzlaşan firma, patentlerine bir yenisini daha kattı.

Xiaomi lisanslama uzlaşmalarına devam ediyor. Geçen sene, Microsoft ile ortaklığa giden dev firma şimdi de Nokia ile anlaştı. Dev fima Microsoft'un patentlerini almasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra, şimdi de Nokia ile patent lisanslama uzlaşına varan Xiaomi firmasının göze ağ ürünlerinde.


İki firma arasında imzalanan bu anlaşma 3 alanı kapsayan uzlaşının ilk konusu çapraz lisans verme konusunda, hücresel ağ ürünlerini üzerinde. İkincisi ise, konusu hakkında bilgi verilmeyen patentler, 3.sü ise Çinli firmaya, ağ ürünleri temin edecek olan Nokia, IP hizmeti alternatiflerinde ortaklık yapacak.

Bu iki firma üst kısımda konular dışından sanal gerçeklik, nesnelerin interneti, artış sağlanmış gerçeklik ve yapay zeka bakımından da beraber işlem görme üzere görüşme sağlayacak.

Xiaomi, diğer firma ait olan, büyük web destekleyici ve veri merkezi operatörleri adına yüksek hacimli minimum güç ihtiyacı duyulan ağ altyapı donanımlarının ve firmanın tanıtımını yeni yaptığı FP4 ağ işlemcisine veri merkezi ara bağlantı ve IP iletme ile veri merkezi çözümleri satın alacak.

Xiaomi, kurulması ile beraber kısa zamanda ürettiği akıllı telefonları ile birlikte ülke piyasasında hakim duruma geldi ve gününüzde 30 ülkede hizmet sunuyor.

8 Temmuz 2017 Cumartesi

Sinai Mülkiyet Yasası’na Göre Patent Verilme Kriterleri

Patent, bir buluşa veya icada verilerek koruma altına alınmasıdır. Tabi patent ile koruma altına alınmak istenen buluş veya icat ürünleri açısından patent verilebilirlik adına 3 kriter bulunmaktadır. 

Bu koşullar ilki, buluş ürünü olan cihaz veya teknolojinin yeni olmasıdır. Yenilik kelimesi ise, patent müracaatı edilmeden, buluşun diğer kişilerce yazılı, sözlü veya uygulamalı şekilde açıklanmaması anlamına gelir. 

Koşullardan 2.’si ise, tekniğin ( yöntemin) bilinen halinden ayrılmasıdır. Bu duruma teknik basamak koşulu ismi ile de belirtilebilir. Buluş ile ilişkin uzman bir kişinin rahatlıkla aklına getirerek uygulamayacağı vasfı taşıyan buluşlar tekniğin bilinen halini aşmıştır.

3.’sü ve son olan kriter endüstriye uygulanabilirliktir, diğer anlatım ile buluşun konusu endüstride seri şekilde üretilebilir özelliği sahip olmalıdır.

Sistem Patent A.Ş.’mize gelen en sık sorulardan bir birisi ise yazılımlara patent alınabilir mi? sorusudur. Bu konuya şu şekilde açıklayalım, bilgisayar programları buluş özelliği taşımamasından dolayı patent ile tescil altına alınamaz. Lakin bir makine ile beraber kullanımının yarattığı sonuçlar ileri bir teknik bir sonuç verecek olursa, bilgisayar programı ile beraber çalışan makineye Sistem Patent A.Ş.’mizden Patent alınması mümkündür.

5 Temmuz 2017 Çarşamba

Patent Tescili Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Patent tescili konusunda bilinmesi gerekenler konusunda ilk önce patent tescilini açıklayalım. Patent tescili, üretilen bir buluşun kişi yaya kuruluşlara yönelik olduğunu ispatlama ve üretilen buluşun art niyetler ile kullanılmasını önlemek amacı ile Enstitüsü eliyle koruma altına alınmasıdır. Patent müracaatı yapılan icadın veya buluşun kesin bir suret ile belirli bir takım standartlarda olmalıdır. Bu standartlarda olmayan müracaatlar reddedilir. Patent tescili, üretilen bir buluşun kişi yaya kuruluşlara yönelik olduğunu ispatlama ve üretilen buluşun art niyetler ile kullanılmasını önlemek amacı ile Enstitüsü eliyle koruma altına alınmasıdır. Patent müracaatı, yapılan icadın veya buluşun kesin bir suret ile belirli bir takım standartlarda olmalıdır. Bu standartlarda olmayan müracaatlar reddedilir.


Müracaatta Kimler Bulunabilir

Müracaatta bulunabilecek kişiler; buluş sahibi yada tüzel kişiler diğer ifade ile tasarım ile ilişkin sorumlu kişiler. Bunun yanı sıra buluş sahibi kişi veya kuruluşlar ile tüzel şahıslar ortak şeklinde müracaat edebilir. Konu ile ilgili önemli durum, müracaat etme vasıflı bireyler, proje doğrultusunda açıklanmalıdır. Sistem Patent A.Ş. aracılığı ile müracaatlarınız tam ve tescil alma garantisi ile en doğru ve profesyonel anlamda güvenilir biçimde yapılmaktadır.

Müracaat etmeye izni olan ve yetkili bireyler müracaatlarının başarılı olabilmesi açısından Enstitü bir takım evraklar istemektedir. Evraklar ile ilişkin bir eksiklik yada sorun çıkması halinde müracaat reddedilir. Evraklar eksik konusunda sıkıntı yaşanmaması açısından ihtiyaç duyacağınız tüm bilgiye www.sistempatent.com.tr adresimizi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz. Müracaat bir dilekçe ile birlikte gerçekleşmeli ve buluş ayrıntılı olarak açıklanarak proje dosyasında yer almalıdır. Enstitü buna ilave olarak buluş ile ilişkin saklanması talep edilen özellikler hakkında bilgi sahibi olmak isteyecek. Bu sebepten dolayı enstitü saklaması talep edilen özellikler ayrı olarak açıklanmalı müracaat dosyasına mutlaka ilave edilmelidir.

Sistem Patent A.Ş.’miz, patent müracaatları açısından güven duyabileceğiniz bir firma olarak 1999 yılında hizmet hayatımıza başladı. Günümüze kadar sayısız ve firma ile çalışarak ve sizlere profesyonel hizmet vermekteyiz. Tescil ve danışmanlık hizmetlerimizi ISO 9001 Sistemi hükümleri kapsamında vermekteyiz.

3 Temmuz 2017 Pazartesi

Sınai Mülkiyet Yasamı (SMK) Ve Hedeflerimiz


Sınai Mülkiyet Yasamı 10 Ocak 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi. Teknolojik ilerlemelerin süratine yetişemediğimiz günümüzde ise ülkemizin 2017’nin ilk ayında yürürlüğe giren yeni yasamız ile; teknolojik, sosyo-ekonomik gelişmenin sağlanmasında kritik görevi üstlenen buluş veya icatlar ve diğer sınai hakların bundan böyle yasa ile daha düzenli korunacak Ekonomik, ticari ve sosyal gelişmenin sağlanması hedefi ile hazırlanan sınai haklar yasası yeni buluş veya icatların, tasarımların ve markaların oluşturulmasına teşvik edici olması ile umut veriyor.

Yeni Sınai Mülkiyet Yasası ile gelen yeniliklere göz atarsak, yasasının tüm sınai hakları bir çatıda toplaması, patent belgesi alım aşamasının daha sürat alması ve patent verilebilirlik şartları bakımından inceleme yapılmadan, koruma altına alınan buluşların özelliğine yönelik akıllarda soru işaretine sebebiyet veren incelemesiz sistemin yürürlükten kaldırılması bir hayli önem bahşediyor. Diğer taraftan, bir yükseköğretim kurumunda yapılan bilimsel araştırmalar akabinde tasarlanan buluşlara, bundan böyle çalışanların buluşlarına yönelik hükümlerin uygulanması, buluş sahibine ise, yükseköğretim kurumunun buluştan sağlayacağı kazançtan hak tanınması ve Ar-Ge çalışmalarının ve bu durumun ardından oluşan yeni ve özgün buluş ürünleri ile milli gelirin yükseltilmesi hedeflenmektedir.


Ülkemizde yeni kabul edilen Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) ile hedeflerimizden biri özellikle AB mevzuatı ile uyumlu hale gelmektedir. Yeni Sinai Mülkiyet Yasamız ile beraber ülkemizde ise sorgulama istemi ya müracaat ile beraber veya müracaat tarihi itibari ile 1 yıl (12 ay) içinde uygulanacak. Avrupa Patenti müracaatlarında patent sorgulama istemi müracaat ücretine dahildir.

Yeni Yasa İle Hedeflerimiz

Patent alma süreçleri yeni yasa ile önemli seviyede kısaltmaktadır. Ülkemizde de patent sorgulama istemi müracaat ile beraber gerçekleştirilmesi ile aşamayı kısaltacaktır, lakin bu durum bir tercih haline getirildi. Müracaatta bulunan buluş sahipleri talep etmeleri durumunda 1 yıl içinde de sorgulama isteminde bulunabilecekler. Sistem Paten A.Ş. olarak, Yurtdışı müracaatı istemi yapılmadan evvel sorgulama raporlarına nail olmayı düşünen müracaat sahipleri adına sorgulama istemini müracaat esnasında yapılmasını tavsiye etmekteyiz.

Yeni Sinai Mülkiyet Yasamız ile birlikte incelemesiz patent sistemi yürürlükten kaldırıldı. Bu uygulamadaki amacımız, bir nevi alınacak patentlerin kalitesinde artış sağlamak. Bu şekilde patent verilmeyecek buluşlara yönelik verilen patentlerin iptal edilmesi adına harcanacak emek ve maddi masrafları engellemek istenmektedir. Ülkemizde var olan kısmi tescil uygulaması ile taleplerin bir kısmının tescile uygun bulunması durumunda sadece o taleplere yönelik patent verilebilecek.

Diğer bir değişiklik ise tescilden önce gerçekleşen itirazın, Avrupa Patenti Sözleşmesi ile uyumlu şekle gelmesi anlamında tescil sonrasına bırakıldı. Bu süre 6 ay ile kısıtlıdır.

Ülkemizde önüne geçilemeyen yada talebinde dışı durumun anlamında gelen mücbir sebep talebi nedeni kaldırılmıştır. Bu istemin yerine hakların tekrardan tesisi mümkün hale getirdi. Mücbir neden taleplerinin kabul edilme olasılığının düşük olduğu düşünürsek Avrupa Patenti Sözleşmesi ile uyumlu şekle getirmede bu noktada Türkiye adına sevindirici bir gelişme olduğunu belirtebiliriz.

1 Temmuz 2017 Cumartesi

İcat ve Buluş Sahiplerine Kolaylıklar Geliyor



Ülkemizde icat ve buluş sahiplerine kolaylıklar geliyor. Ülkemizde buluş ürününün tasarımını ülkemizde yaparak çoğaltan ve elinde Faydalı Model belgesi olanlar, bu ürünlerin satışından temin ettiği kazancının yarısı vergi affına dahil olacak.

Buluş ürünlerin üretimi esnasında patent temin edenlerinde de faydalanabileceği ifade edildi. Patentini bir başka kişiye devredilen ve lisanslanan şahıs da aynı olanaklara sahip. Diğer taraftan TÜBİTAK ve KOSGEB yurt içi ve dışı patent alımlarına değişik hibe destekleri vermekte, muafiyetin haricinde ödüllerde sunuyor, teçhizat konusunda yardımda bulunuyor. Patent, teminat veya sermaye şeklinde de belirtilebiliyor. 

Muafiyet, Hibe, Makine Ödül

Buluş ürünü üreten, bu ürünü üreten makine ve teçhizat, hibe gibi desteği ile birlikte ödül verilmesinin ardından bu buluşun üretilmesi doğrultusunda % 50 civarında vergiden muafiyet bulunuyor.

29 Haziran 2017 Perşembe

Tubitak Patent Teşvik Sistemi



Patent Teşvik Sistemi; Patent müracaatı teşvik ve destekleme programı, ülkemizin ulusal ve ülkeler arası patent müracaatlarının sayısının çoğaltılması, bireylerin patent müracaatında bulunmaya teşvik edilmesi ve ülkemizde fikri ve sınaî hakların tescili açısından bilinçlenmenin sağlaması için oluşturulan bir programdır. 

Ülkemizde ve dünya genelinde Türk patent müracaatlarının sayılarını çoğaltmak için patent müracaatı teşvik ve destekleme esasları taslağını oluşturmuştur.

Fikri ve sınaî haklara ilişkin ülkesel bilinçlenmeye destek sağlamak ve sınai mülkiyet haklarının tescili aşamasında görev alanlara ekonomik anlamda destek sunulmasına yönelik bir teşvik sistemi hazırlamak adına TÜBİTAK, patent müracaatına destek verme esasları taslağı oluşturmuştur. Bu teşvik sistemi doğrultusunda, Türk vatandaşları ile ülkemizde aktif olan Türk yasasına uygun şekilde kurulmuş ve Türk firmalar, söz konusu protokol taslağı kapsamında, TÜBİTAK, Patent Teşvikleri doğrultusunda müracaat yapanları değerlendirerek teşvik verilip verilmemesine karar kılacak.   


TÜBİTAK Teşviği; Bu destek sistemi doğrultusunda patent müracaatı sahiplerine temin edilecek olan destek miktarını bütçesinden tedarik edecek. Teşvik miktarlarını, yetkili mercilerinde önerisini dikkate alarak her sene tekrardan başlatmaktadır. Bu teşvik sistemi ile, incelemeli patent müracaatları, Patent İşbirliği Anlaşması kapsamında gerçekleştirilen ülkeler arası patent müracaatları, Avrupa Patent Sözleşmesi kapsamında gerçekleştirilen bölgesel patent müracaatları ve üçlü patent müracaatlarını desteklemektedir. Bu sisteme faydalı model müracaatları dahil değildir.


TÜBİTAK’ın Fikri Haklar ile ilişkin departmanının personeli, Hukuk Müşaviri ve TÜBİTAK Başkanının kararlaştıracağı ve patentlerin ekonomik anlamdan değerlendirilmesi açısından bilgisi olan bireyler ile yetkilendirilecek uzman, avukat yada yöneticileri arasından belirleyecek şahıslardan bir jüri kurulacak ve Geri Ödemeli Destek Sistemi” doğrultusunda yetki alacaktır.



Bu Sistemden Yararlanabilecek Olan Kişiler



Patent müracaatlarına geçerli olan bu teşvik sisteminden, T.C. vatandaşları ile Türkiye’de faaliyette olan, Türk yasasına uygun şekilde kurulmuş ve Türk firmaları faydalanabileceklerdir. Patent vekili, temsile yetkisi bulunmayan buluş sahipleri yada 3. bireyler bu teşviklerden faydalanamazlar.

Bir Sene İçerisinde Gerçekleşen Teşvik Müracaatları 



Teşvik müracaatı yapan bireyler, TÜBİTAK’a patent teşvikinden faydalanmak için müracaat etmeden, patent müracaatı yapmış olmaları ve patent müracaatları ücretinin kendileri nezdinde ödenmiş olmalıdır. Bu işlemin akabinde, şekli uygunluk hükmü ile beraber, patent müracaatı yapan kişinin TÜBİTAK’ın Araştırma Destek Programları Başkanlığı kanadına teşvik müracaatı yapması gerekiyor.


Patent Müracaatı Teşvik ve Destekleme Esasları



Ulusal patent müracaatlarına geri ödemesiz olarak destek verilmesi,

NOT: Bu teşvik sistemi, PCT ve EP müracaatlarını da kapsamına almaktadır.


Bu destek, Ulusal müracaatlar ile ülkeler arası yada bölgesel müracaatların TPE eliyle koordine edilen bölümü adına hibe özelliği taşımaktadır. ülkeler arası müracaatlarla ilişkin diğer destekler ise geri ödemeli olmaktadır. Bu saydığımız üç ülkede patent temin edilmesi sonucunda hibe özelliği alacaktır. 

Ülkeler arası yada bölgesel patent müracaatlarının ilk sürecinin geri ödeme yapılmadan destek verilmesi, 
Ülkeler arası yada bölgesel patent müracaatlarının araştırma raporunun akabinde yapılacak işlem tutarlarının geri ödemeli olarak destek verilmesi