Ege Üniversitesi İle Sanayi Odası Üyeleri İş Birliği için Bir Araya Geldi
Ege Üniversitesi Rektörü, dekanlar ve öğretim üyleri ile Ege Bölgesi Sanayi Odası üyeleri bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak katılanlara üniversite ve sanayi iş birliğinin gelişmesi konusunda günümüze kadar yaptığı çalışmaları aktardı. Buna göre Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden olan Ege Üniversitesinin araştırma ve geliştirme alt yapısının oldukça güçlü olduğunu ve sanayi iş birliği ile Türkiye’nin ekonomik olarak zengişlemesinin sağlayacak ihracat ve istihdam ortamları oluşturmanın amacı olduğunu ifade etti.
“Ege Universitesi TÜBİTAK İş Birliği ile En Çok Araştırma Yapan Üniversitedir”
Teknoparkda sanayiciler için gerekli Ar-Ge çalışmalarının yapılabileceği akredite analizlerin
yapıldığı laboratuvarlar mevcut. Ege Üniversitesi, TÜBİTAK iş birliğinde tüm üniversiteler içinde en fazla araştırma yapan üniversite olması Ege Üniversitesini 2. Teknopark’ın açılmasını gerekli kıldı. Projeleri en fazla kabul alan ikinci üniversite olması çok sayıda proje için patent başvurusu söz konusu olduğu belirtildi.
Üniversitelerde girişimci ve araştırmacı öğrencilerin yanında buluş yapan öğretim üyelerine ihtiyacımız var. İthalata dayalı üretim bir ülkenin gelişimi için asla yeterli değildir. Bu nedenle pek çok projelerin üretilmesi gerektiğinden bahseden rektör sanayicilerin öğrencilerimizi benimseyerek beraber hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Bu sayede Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) ile firmaları Ar-Ge ve inovasyona yönlendirilmesi hedefleniyor. Bu yönde yüklü bir miktar yatırım yapıldığını ve bu sistemde sanayicilerimiz Ar-Ge çalışmaları yapan öğretim üyelerine direk ulaşabilecek. Bu nedenle teknik olarak pek çok şeyi bilen öğretim üyelerine ve daha farklı bir açıdan bakabilen sanayicilere çok iş düşüyor.
Üniversite sanayi işbirliğini güçlendirmeyi anaçlayan ve bu doğrultuda Egeli sanayiciler ile rektör ve öğretim üyelerden oluşan katılımcılar için fayda sağlamaktadır. Çünkü hem sanayiciler hem üniversite öğrencileri için girişimci sayısı henüz yeterli düzeyde değil. Sanayiciler destekler hakkında sanayicilerin yeterli bilgisi yok. Çeşitli konularda eğitim taleplerini üniversitede karşılayabilirler. Üniversite öğrencileri de staj ve pratiklerini sanayi ortamında sahada gerçekleştirebilir. Bu amaçla Üniversite Sanayi iletişim kanallarını etkin kullanmak ve güçlendirmek gerekiyor. Böylece ortak projeler geliştirebilir patent tescili alınır ve hatta İzmir'de patent sergisi açılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder