31 Temmuz 2017 Pazartesi

Tıbbi Dikişe Alternatif Yapıştırıcı Geliştirildi

Tıbbi dikişe alternatif yapıştırıcı geliştirildi. Tıp dünyası bilim insanları, ıslak zeminde ve hareket eden dokularda bile etkisini gösterebilen ve toksik yer almayan tıbbi yapışkan geliştirdi.

Tıbbi dikişe alternatif yapıştırıcı geliştirildi. Uluslar arası üniversitede akademisyenlerden kurulu ekip, sümüklü böcekten ilham alarak ıslak ve dinamik zeminlerde, canlı dokularda etkili yapışkan ürün geliştirdi. Günümüzde kullanılan yapıştırıcılar gibi sitotoksik olmayan bu tıbbi yapışkanda biyo-mühendislik teknolojilerinden faydalanıldı.  Çalışma bugün kamu oyuna duyuruldu.

Hareketli Dokular Üzerinde Ve Kanlı Ortamlarda EtkiliTıp Sektöründe Önemli Seviyede Kolaylık



Ekibin deney hayvanları üzerinde yaptığı testlerde, kanlara rağmen yapışma oranının iyi olduğu ve yapıştırıcının dokuda 10 binlerce kalp atışına uyum gösterdiğini belirtti. Bu buluşun tıp sektöründe önemli fırsatlar sunacağı; kalp ve akciğer gibi hareketli dokularda, kanamaları engelleme, yaraları tedavi etmede ve kalp gibi organlara tıbbi bir cihaz ilave edilmesinde uygulanacağı belirtildi. Bu durumunda yanı sıra sıvı hale getirilen durumunun vücuttaki yaraların derinine uygulanabileceği yada vücudun bazı spesifik yüzeylerine verilecek ilaçlar ile beraber uygulanabileceği belirtildi.



Tıp Bilim insanları geliştirdikleri alternatif yapıştırıcıda, hem yapışkan hem de esnek olacak şekilde iki tabaka kullandı. Malzeme olarak da elektrostatiksel bileşimler uygulandı. Kovalent bağlı fiziksel yayılma özellikli buluşta hiterez şekli ile enerji yayılımını güç şekle getiren bilim insanları, iki tabaka arasında sinerjik olarak ıslak alanlarda dahi yüksek bir yapışmalık gücü elde edildi. Buluş hakkında bilgi veren ekip, buluşun kana maruz kalmasında dahi yapışmasının dakikalar içinde olduğu ve canlı dokunun hareketlerine uyum gösterdiği belirtildi.