13 Temmuz 2018 Cuma

FAYDALI MODEL HANGİ ÜRÜNLER İÇİN ALINABİLİR?

Faydalı Model Nedir?

Bir buluş için tanınan münhasır bir hak olan  faydalı model patente benzer; başkalarının buluşu izinsiz olarak, sınırlı bir süre için korunmuş buluşu ticari olarak kullanmasını engellemesine izin verir.  Faydalı modellere inovasyon patentleri olarak da denilebilir.

Faydalı modeller ve patentler arasındaki temel farklar şunlardır:

Bir faydalı model elde etme patentlere göre daha kolaydır. Patent almak için de gerekli olan yenilik  gerekliliği yine olması gerekirken, yaratıcı adım daha az veya hiç olmayabilir.

Faydalı modellere yönelik koruma süresi, patentlerden daha kısa ömürlüdür; patentin ömrü 20 yıl iken faydalı modelin ömrü 10 yıldır.
Faydalı model koruması başvurulan danışmanlık ofislerinde, tescil öncesi araştırmalar yapılarak dosyalama işleminden sonra başvuru yapılır. Kayıt işleminin, genellikle altı ay süren bir süreçtir.

Faydalı modellerin alınabilmesi için mevcut ürünler için küçük iyiyleştirmeler ve yenilikler sağlanması yeterlidir. Kimyasal ve biyolojik maddeler, eczacılıkla ilgili maddeler, biyoteknolojik ve mekanik buluşların iyileştirilmesi ile faydalı model başvurusu sağlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder