18 Temmuz 2017 Salı

Elektronik Tekstil Teknoloji Cihazı Tasarlandı

Elektronik tekstil teknoloji cihazı tasarlandı. Bu olağan üstü buluş ürünü tekstil teknolojisi, Türk Bilim insanlarının imzasını taşıyor. Olağan üstü bu ürün kumaş ve silikon malzemelerden üretilen cihaz insanın vücut yapısı ile uyumlu. 

Elektronik tekstil teknoloji cihazı tasarlandı. Bu buluş, Harvard Üniversitesinde doktora eğitimini tamamlayan ve ardından araştırmada bulunan iki Türk akademisyen tarafından, silikon ve kumaş malzemelerinden üretildi. İnsanlara entegre edilebilen bu cihaz, vücudu ile uygun olma özelliği bulunuyor.

Bu devasal buluş Dünya genelinin en prestijli üniversitesi kabul edilen Harvard Üniversitesi’nde doktora eğitiminin ardından çalışmalar gerçekleştiren bilim insanlarımız tarafından geliştirildi. Bilim insanlarımızın geliştirdiği bu cihazda, ham madde olarak silikon ve kumaş malzemeler kullanıldı.

Geliştirilen bu cihaz vücut hareketlerini ölçebilme özelliğine sahip. Mesela felçli hastaların yürüme ve hareket etme yetileri oldukça sınırlı. Laboratuvar ortamında yapılan uygulamalar bu hastalara yeniden hareket etme kabiliyeti sağlamayı hedefliyor ve temelinde tekstil olan yapılar da bu cihazın en önemli sistemini oluşturuyor. Bu geliştirilen sistem yumuşak yapılı aynı zamanda bunları kullanan hastalara yada sıhhatli bireylere hareket yetisi veriyor.

Sensör  Gayet Yumuşak Yapıda

Günümüzde kadar gerçekleştirilen araştırmalarda bu tarz giyilebilir ürünlerin metal veya kompozit malzemelerden tasarlandığı ve genel olarak sert parçalardan elde edildiği belirtildi.

Bu cihaz ile, artık tekstil üzerine yoğunlaşılmasından dolayı giyen birey uzun bir süre kullansa dahi her hangi bir problem yaratmıyor. Biz de giyilebilir dış iskeletlerin en önemli unsurlarında ve sistemi kontrol eden sensörleri, giyenlerin vücut hareketleri entegre olması, gereken esnekliği vermesi amacı ile yumuşak sensör yapısını tasarlandığı belirtildi.

Buluş Ne Yapıyor?

Buluşun tasarımcısı akademisyenler, bu tür cihazlar, atılan adımları sayabiliyor, el hareketlerimizin ölçümünde bulunuyor. Bu amaçla giyilen tişört, pantolon tarzı ürünlerle uyumludur. Spor sanayisi bize geri bildirimde bulunmak şartı ile bu ürünü kullanılabilir. Doğru duruşu ayarlamak adına öneride bulunabilir. Kısacası bu sensörler öneri verecek tüm sektör uygulayabilir."

Ekonomik

Şuan sensörlerin çok güç yöntemler ile tasarlandığı belirtilirken, geliştirilen bu buluş, aynı zamanda ekonomik ve tek seferde pek çok sensör geliştirildiğine vurgu yapıldı.