21 Temmuz 2017 Cuma

181 Tane Tescilli Coğrafi İşaretimiz Var


181 tane tescilli coğrafi işaretimiz var. Şuan ülke olarak 181 tane tescil edilen işaretimiz mevcut olduğu bildirildi. Bu konuda Adana ilimize yönelik coğrafi işaretler konusunda marka olma çağrısı yapıldı.

181 tane tescilli Coğrafi İşaretimiz var. Ülkeler arası marka olmak için Coğrafi İşaret tescilinin önemine değinen ve ülke genelinde ise 201 müracaatında sürdüğü anlatan AKDENİZ İhracatçı Birlikleri Başkanı konu ile ilgili olarak açıklarda bulundu.


Yapılan açıklamada Coğrafi tescil müracaatları içinde Adana’ya özlü olan şalgamın da olduğu belirtildi. Ve bölgesel olarak ilin, oldukça geniş ürün çeşidi yelpazesine sahip olduğu, tarih ve kültürümüzden gelen pek çok değer bulunmakta olduğunu bildirdi. Şalgam ile berabere, Adana ilimize ait olan bici bici, kebap, lokma tatlısı… ve bunlara benzer ürünlerinde tescil için müracaatında bulunabileceğimiz ürünler yetiştiriyoruz. Coğrafi işaret olarak tescilli ürün sayısını, bu ürünlerin pazar sayısını çoğaltmanın yanında üretici kuruluş ve ülkemizin finansmanını değerlendirmek, il ve illerimizin tanıtımını yapmak ve tescil konusu ülkeler arası marka sürecinde önem teşkil edecektir.


Değerlerimiz Koruma Altına Alınarak Gelecek Kulaklara Aktarılmalıdır


Coğrafi işaretlerin tescil işlemi, yöresel ürünlerin geleneksel nitelik ve verimliliklerinin koruma altına alınarak gelecek kuşaklara iletilmesine vurgu yapılarak şu demeçler verildi.


Bu tür işaretlere tescil almak, aynı zamanda bölgelerine ve üretici kuruluşlara marka değeri ve aynı zamanda da finansal değer vermekte. Avrupa Birliği tarafından tescil verilen bu işaretler, ülkeler arası marka olma/markalaşma doğrultusundan büyük öneme teşkil ediyor. Gerek ilimizin tanıtımını yapmak gerekse üretici firmalara sunduğu katma değer gerekse de milli finansmana vereceği destek ile birlikte işaret tescili alan ürün miktarımız fazlalaştırma konusunu ciddiye almak ile birlikte ve oldukça çaba sarf ediyoruz, ifadeleri kullanıldı.