25 Temmuz 2018 Çarşamba

2018’in İlk Yarısı PCT Patent Başvurusu İstatistikleri

2018’in Patent Başvuruları 2017'ye Göre Nasıl Değişti?

Patentler bir buluşu koruyarak şirketlerin kazanç elde etmelerini sağlarken aynı zamanda şirketlerin AR-GE ile nasıl ilerlediğini ve yeniliği ön plana çıkarıp çıkarmadığı ve teknolojiyi ne kadar takip ettiği konusunda bir göstergedir. Bugün dünyada patent sıralamasında hangi firmalar yer aldığına bir göz atalım.

2017 listesinin başında son yıllarda hızlı bir şekilde piyasaya girerek ilerleme kaydeden Huawei yer almıştı. Bir sonraki sıra ZTE, INTEL, Mitsubushi Electric ile devam ediyor. Huawei ve ZTE arasında yaklaşık 2.900 kadar fark patent başvurusu söz konusu. En iyi 10 listesini , Qualcomm Inc, LG Electronics Inc, BOE Teschnology Group, Samsung Electronics Inc, Sony, LM Electronics takip ediyor. Dünyanın en zengin şirketlerinden olan Apple ise ilk 10'a girmeyi başaramamıştı. 



2017’de dünya çok sayıda ülkede koruma sağlayan PCT patent başvuruları 2016’ya göre , %4,5 artış sağlayarak 243,500’ü bulmuştu. Bu başvurularda en çok payı bilgisayar teknolojileri %8,6 bir payla üstlenirken, digital iletişim ve elektrik aletleri ile sıra devam etmişti. En çok patent alan ülkelerin başında ise Amerika 1. sırada, 2.Çin, 3. Japonya, Almanya ve Güney Kore şeklinde devam ediyor. Bu sonuçlar 2018’deki verilerin de habercisi.



2018’deki verilerde ilk aylarda 2017’ye göre patent başvuruları daha düşük gözükse de Temmuz ayına doğru 2017 başvurularını yakalamayı başardı. Bundan sonraki süreçlerin ne göstereceği merak konusu. Ancak teknoloji piyasasındaki rekabetin durulmayacağı ve patent başvuruların aynı hızla devam edeceği tahmin ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder