4 Ekim 2017 Çarşamba

Bal Kalitesi Adına Arı İzleme Düzeneği Geliştirildi.

Bal kalitesi adına arı izleme düzeneği geliştirildi. Tasarlanan düzenek yardımı ile arı üreticileri, arıları evinden izleyerek bal kalitesini ve kovanda yaşananları kontrol edebilecek

Bal kalitesi adına arı izleme düzeneği geliştirilen üniversite 2. sınıf okuyan buluş sahibi, arıcı üreticiliği ile uğraşan babasından ilham alarak, arı kovanlarındaki bal oranı ve yaşanan hareketliliğini izleme düzeneğini tasarlamak adına geçen sene girişimlerde bulundu. Okulunun Dekan Yardımcısı Yrd. yardımı ile bir senede sonuçlandırdığı projesi, test süreçlerinden başarılı neticeler elde etti. Bu mekanizme uygulamaya koyulması adına daha önce okulundan ayrılarak Kırklareli Üniversitesi'ne okumaya başladığını aktaran buluş sahibi, hazırladığı düzenek ile arı üreticiliğinin bulunduğu seviyeden bir adım daha ileriye taşınacağını belirtti. Oldukça ucuz bir maliyetle tüm arıcı üreticilerinin sisteme sahip olacağını ve bunu ilerletmek akabinde piyasaya sürebilmek amacı ile de girişimlerini sürdürdüğünü aktardı. Babasının arıcılık yaptığını belirten buluş sahibi, babam uzun zamandan günümüze arılar ile uğraşıyor. Arıların bulunduğu yer uzak olmasından dolayı, kovanları izleyebilmek adına sürekli olarak ne yapabileceğimi düşünüyordum. Sonrasında ise arı kovanlarında bulunan balı ve hareketliliğini izlemek ve haber sistemini tasarladım. İşletme Bölümünde okurken, okulu yarıda bırakıp Kırklareli Üniversitesine gitmek istedim. Buraya gelmem ile birlikte akademisyenlerin bu tarz bir proje geliştirmeyi arzu ettiğimi belirttiğinde şahsıma çok yardımları dokundu." açıklamalarında bulundu.

Güneş enerjisi ile çalışıyor Kovana basınç, ışık, ısı, nem sensörü koyarak kovanda yaşanan hareketliliği izleyebildiklerini belirterek, bu düzenek sayesinde kovanların artık açılmaya gereksinim duyulmayacağı böylelikle arılarında huzurluk edilmeyeceğini belirtti. Bu tasarım ile bal kalitesin artış yaşandığına burgu yapan buluş sahibi, yazılım ile birlikte kovanda yaşanan hareketlilik ile ilişkin olarak mobile telefona yada bilgisayarlara veriler iletiliyor. Bal kalitesini yada arıların durumunu izlemek amacı ile artık kovanı açmanıza gerekmiyor. Kovanda yaşanacak bir problemde de sistem size iletide bulunarak ikaz ediyor. Yani  kovanda arılarda bir  hareketlilik olmuyorsa sistem durumu size iletecek. Eğer kovanda bal oranı oldukça fazla olması durumundan sistem sizi bilgilendirecek siz de müdahalede edebileceksiniz. Bu şekilde balın kalitesi ve ana arılar çoğalacak. Bu sistem güneş enerjisi yardımı ile çalışmakta. Arıların yer aldığı kovana güneş paneli monta edilecek. 

Geliştirdiğim tasarım adına patent müracaatı yapmayı planlıyorum. Arı ölümleri indirgenecek, balın kalitesinde yükselme olacak. Kovanda bulunan ölen arıları anında göremediği, bu sistem ile arıcı üreticilerinin kovanda yaşanan olumsuz durumuna anında tespit ederek gerekli tedbirlerde bulunacağı akabinde ise arı ölümlerinin engelleneceği belirtildi. Geliştirilen buluş ile sistem ile kovanda yer alan peteklerin bal dolması ile birlikte vaktinde kovandan alacağını belirtilerek, sistemin arıcı üreticilerine önemli katkılar sağlayacağı belirtildi.