17 Ekim 2017 Salı

Elektriğini Kendisi Temin eden Cihaz Geliştirildi

Elektriğini kendisi temin eden cihaz geliştirildi. Yakıta gereksinim duymadan gereksinim duyacağı elektriğini kendisi temin eden cihaz geliştirildi. Buluş sahipleri, bu tür bir cihaz dünyada yok ifadelerinin kullanarak geliştirdikleri cihazlarının sahip çıkılmasını belirttiler.

Elektriğini kendisi temin eden cihaz geliştiren buluş sahibi ilham kaynağı olarak hayal ettiği tasarımını gösterdi. Buluşu için eski araba motorunun bazı parçalarından yararlanarak neodyum mıknatıs ve bobin kabloları uygulayarak yakıta gereksinim duymayan, akü takviyesi ile işlev gören ve aynı zamanda ihtiyaç duyacağı elektriği de kendisi tedarik eden motor geliştirdi.

Uzun bir zamandır yurt dışında yaşana buluş sahibi, yurt dışında çalışırken sürekli olan bu tarz bir yapmak fikrim bulunuyordu. Emeklilik döneminde gerekeli olan vakti bulunca 2 sene önce ülkeme geri döndüm. Düşündüğüm projeyi burada yer alan esnaf arkadaşlarıma aktardım. Onların da büyük itinalı ve yardımıyla 9 ayda yakıta gereksinim duymayan buluşumuza ürettik, ifadelerini kullandı.

Geliştirdikleri motor adına yurt dışında patent müracaatı yaptıklarını belirten buluş sahipleri, bir ay sonra patent müracaatımız karara bağlanacak. Dünyada bu çeşit bir motorun bulunmadığına ilişkin müracaat kağıtlarımız geliyor. Geliştirdiğimiz bu motorun Almanya patentine sahip olmayı düşüneneler oldu. Fakat bu durumu ben kendime kabullenemedim bir Türk olarak ülkeme geri gelip bu buluşu halkıma mal etmeyi arzuluyorum. Ülkemde bir arzu eden olursa ona temin ederiz. Buluşumuz bu sanayi esnafı arkadaşlarımızla beraber geliştirdiğimiz ortak bir çalışma ürünü. Bu tarz bir cihaz yer yüzünde yok,bu bir ilk. İstediği elektriği kendisi üretebiliyor..

Mucitler, bu işe arkadaşının düşüncesi ile yola çıktıklarını belirtirken, buluşumuz için bobinleri sardık ardından da hesaplamaya geçtik. Yaptığımız hesaplamalarda sonucunda buluşumuza bu şekli aldırdık. Elektrik makineleri kendini soğutma gereksinimi duymaktadır sebebi ise elektrik makineleri belirli seviyedeki elektriği ısıya çevirir. Bu ürünümüzde ısı enerjisine dönüştürüyor. Oldukça az oranda olmasından dolayı kendini soğutmaya gereksinim duymuyor. Neodyum bulunan mıknatısın sağladığı enerji sayesinde gereksinim duyduğu enerjisi de tedarik eden bir cihaz hazırladık. Burada prototip şeklinde ürettiğimiz makine bobin ve mıknatıs adetlerini çoğaltarak otomobil, uçak gibi dev araçlara takılabilir. Oldukça fazla güce de çevrilebilir. Ufak boyutlarda da arzu ettiğimiz oranda üretimde bulunabilir açıklamalarında bulundu. 

Prototip şeklinde üretilen motoru yakıta gereksinim duymadan çalıştıran mucitler, geliştirdikleri buluşun dünya genelinde tek olduğunu ifade ederek devlet görevlileri ve endüstri firmalarının sahip çıkmasını talep ettiler. 

x

4 Ekim 2017 Çarşamba

Bal Kalitesi Adına Arı İzleme Düzeneği Geliştirildi.

Bal kalitesi adına arı izleme düzeneği geliştirildi. Tasarlanan düzenek yardımı ile arı üreticileri, arıları evinden izleyerek bal kalitesini ve kovanda yaşananları kontrol edebilecek

Bal kalitesi adına arı izleme düzeneği geliştirilen üniversite 2. sınıf okuyan buluş sahibi, arıcı üreticiliği ile uğraşan babasından ilham alarak, arı kovanlarındaki bal oranı ve yaşanan hareketliliğini izleme düzeneğini tasarlamak adına geçen sene girişimlerde bulundu. Okulunun Dekan Yardımcısı Yrd. yardımı ile bir senede sonuçlandırdığı projesi, test süreçlerinden başarılı neticeler elde etti. Bu mekanizme uygulamaya koyulması adına daha önce okulundan ayrılarak Kırklareli Üniversitesi'ne okumaya başladığını aktaran buluş sahibi, hazırladığı düzenek ile arı üreticiliğinin bulunduğu seviyeden bir adım daha ileriye taşınacağını belirtti. Oldukça ucuz bir maliyetle tüm arıcı üreticilerinin sisteme sahip olacağını ve bunu ilerletmek akabinde piyasaya sürebilmek amacı ile de girişimlerini sürdürdüğünü aktardı. Babasının arıcılık yaptığını belirten buluş sahibi, babam uzun zamandan günümüze arılar ile uğraşıyor. Arıların bulunduğu yer uzak olmasından dolayı, kovanları izleyebilmek adına sürekli olarak ne yapabileceğimi düşünüyordum. Sonrasında ise arı kovanlarında bulunan balı ve hareketliliğini izlemek ve haber sistemini tasarladım. İşletme Bölümünde okurken, okulu yarıda bırakıp Kırklareli Üniversitesine gitmek istedim. Buraya gelmem ile birlikte akademisyenlerin bu tarz bir proje geliştirmeyi arzu ettiğimi belirttiğinde şahsıma çok yardımları dokundu." açıklamalarında bulundu.

Güneş enerjisi ile çalışıyor Kovana basınç, ışık, ısı, nem sensörü koyarak kovanda yaşanan hareketliliği izleyebildiklerini belirterek, bu düzenek sayesinde kovanların artık açılmaya gereksinim duyulmayacağı böylelikle arılarında huzurluk edilmeyeceğini belirtti. Bu tasarım ile bal kalitesin artış yaşandığına burgu yapan buluş sahibi, yazılım ile birlikte kovanda yaşanan hareketlilik ile ilişkin olarak mobile telefona yada bilgisayarlara veriler iletiliyor. Bal kalitesini yada arıların durumunu izlemek amacı ile artık kovanı açmanıza gerekmiyor. Kovanda yaşanacak bir problemde de sistem size iletide bulunarak ikaz ediyor. Yani  kovanda arılarda bir  hareketlilik olmuyorsa sistem durumu size iletecek. Eğer kovanda bal oranı oldukça fazla olması durumundan sistem sizi bilgilendirecek siz de müdahalede edebileceksiniz. Bu şekilde balın kalitesi ve ana arılar çoğalacak. Bu sistem güneş enerjisi yardımı ile çalışmakta. Arıların yer aldığı kovana güneş paneli monta edilecek. 

Geliştirdiğim tasarım adına patent müracaatı yapmayı planlıyorum. Arı ölümleri indirgenecek, balın kalitesinde yükselme olacak. Kovanda bulunan ölen arıları anında göremediği, bu sistem ile arıcı üreticilerinin kovanda yaşanan olumsuz durumuna anında tespit ederek gerekli tedbirlerde bulunacağı akabinde ise arı ölümlerinin engelleneceği belirtildi. Geliştirilen buluş ile sistem ile kovanda yer alan peteklerin bal dolması ile birlikte vaktinde kovandan alacağını belirtilerek, sistemin arıcı üreticilerine önemli katkılar sağlayacağı belirtildi.