31 Temmuz 2017 Pazartesi

Tıbbi Dikişe Alternatif Yapıştırıcı Geliştirildi

Tıbbi dikişe alternatif yapıştırıcı geliştirildi. Tıp dünyası bilim insanları, ıslak zeminde ve hareket eden dokularda bile etkisini gösterebilen ve toksik yer almayan tıbbi yapışkan geliştirdi.

Tıbbi dikişe alternatif yapıştırıcı geliştirildi. Uluslar arası üniversitede akademisyenlerden kurulu ekip, sümüklü böcekten ilham alarak ıslak ve dinamik zeminlerde, canlı dokularda etkili yapışkan ürün geliştirdi. Günümüzde kullanılan yapıştırıcılar gibi sitotoksik olmayan bu tıbbi yapışkanda biyo-mühendislik teknolojilerinden faydalanıldı.  Çalışma bugün kamu oyuna duyuruldu.

Hareketli Dokular Üzerinde Ve Kanlı Ortamlarda EtkiliTıp Sektöründe Önemli Seviyede Kolaylık



Ekibin deney hayvanları üzerinde yaptığı testlerde, kanlara rağmen yapışma oranının iyi olduğu ve yapıştırıcının dokuda 10 binlerce kalp atışına uyum gösterdiğini belirtti. Bu buluşun tıp sektöründe önemli fırsatlar sunacağı; kalp ve akciğer gibi hareketli dokularda, kanamaları engelleme, yaraları tedavi etmede ve kalp gibi organlara tıbbi bir cihaz ilave edilmesinde uygulanacağı belirtildi. Bu durumunda yanı sıra sıvı hale getirilen durumunun vücuttaki yaraların derinine uygulanabileceği yada vücudun bazı spesifik yüzeylerine verilecek ilaçlar ile beraber uygulanabileceği belirtildi.



Tıp Bilim insanları geliştirdikleri alternatif yapıştırıcıda, hem yapışkan hem de esnek olacak şekilde iki tabaka kullandı. Malzeme olarak da elektrostatiksel bileşimler uygulandı. Kovalent bağlı fiziksel yayılma özellikli buluşta hiterez şekli ile enerji yayılımını güç şekle getiren bilim insanları, iki tabaka arasında sinerjik olarak ıslak alanlarda dahi yüksek bir yapışmalık gücü elde edildi. Buluş hakkında bilgi veren ekip, buluşun kana maruz kalmasında dahi yapışmasının dakikalar içinde olduğu ve canlı dokunun hareketlerine uyum gösterdiği belirtildi.


21 Temmuz 2017 Cuma

181 Tane Tescilli Coğrafi İşaretimiz Var


181 tane tescilli coğrafi işaretimiz var. Şuan ülke olarak 181 tane tescil edilen işaretimiz mevcut olduğu bildirildi. Bu konuda Adana ilimize yönelik coğrafi işaretler konusunda marka olma çağrısı yapıldı.

181 tane tescilli Coğrafi İşaretimiz var. Ülkeler arası marka olmak için Coğrafi İşaret tescilinin önemine değinen ve ülke genelinde ise 201 müracaatında sürdüğü anlatan AKDENİZ İhracatçı Birlikleri Başkanı konu ile ilgili olarak açıklarda bulundu.


Yapılan açıklamada Coğrafi tescil müracaatları içinde Adana’ya özlü olan şalgamın da olduğu belirtildi. Ve bölgesel olarak ilin, oldukça geniş ürün çeşidi yelpazesine sahip olduğu, tarih ve kültürümüzden gelen pek çok değer bulunmakta olduğunu bildirdi. Şalgam ile berabere, Adana ilimize ait olan bici bici, kebap, lokma tatlısı… ve bunlara benzer ürünlerinde tescil için müracaatında bulunabileceğimiz ürünler yetiştiriyoruz. Coğrafi işaret olarak tescilli ürün sayısını, bu ürünlerin pazar sayısını çoğaltmanın yanında üretici kuruluş ve ülkemizin finansmanını değerlendirmek, il ve illerimizin tanıtımını yapmak ve tescil konusu ülkeler arası marka sürecinde önem teşkil edecektir.


Değerlerimiz Koruma Altına Alınarak Gelecek Kulaklara Aktarılmalıdır


Coğrafi işaretlerin tescil işlemi, yöresel ürünlerin geleneksel nitelik ve verimliliklerinin koruma altına alınarak gelecek kuşaklara iletilmesine vurgu yapılarak şu demeçler verildi.


Bu tür işaretlere tescil almak, aynı zamanda bölgelerine ve üretici kuruluşlara marka değeri ve aynı zamanda da finansal değer vermekte. Avrupa Birliği tarafından tescil verilen bu işaretler, ülkeler arası marka olma/markalaşma doğrultusundan büyük öneme teşkil ediyor. Gerek ilimizin tanıtımını yapmak gerekse üretici firmalara sunduğu katma değer gerekse de milli finansmana vereceği destek ile birlikte işaret tescili alan ürün miktarımız fazlalaştırma konusunu ciddiye almak ile birlikte ve oldukça çaba sarf ediyoruz, ifadeleri kullanıldı.




19 Temmuz 2017 Çarşamba

Samsung’un Patentlerine Onay Geldi.


Samsung’un patentlerine onay geldi. Samsung tarafından yapılan 2 akıllı telefon ve bir Gear Icon X-şekline sahip kasaya patente müracaatına onay geldi.


Samsung’un patentlerine onay gelerek 3 adet sır dolu cihazlarına patent aldı. 3 adet sır dolu cihaz patentleri: 2’si akıllı telefon diğeri ise Gear Icon X-şekline sahip bir kasa.

Şuanlık bu patentler cihazlar hakkında bilgi sunmuyor. Tüm bilgiler yalnızca patent görselleri ile sınırlı. Kısaca elimizde yorum yapacağımız pek malzeme bulunmuyor.

Lakin Samsung firması, sürekli olarak cihazlarına yönelik patentini alır akabinde ise cihazlarının pek çoğu daha gün yüzü görmeden kaybolur. Bu yeni 3 patentli cihazın sırlar ile dolu olduğunu aklımıza getirirsek, bunların da gün yüzü görme ihtimalleri yok denecek kadar az.

İlk patent, 3600 kamera ilave etmeye destek veren bir  Galaxy Note 8 serisi, diğeri ise çift ekrana sahip olan bir kapaklı telefon. Firmaya, geçtiğimiz günlerde,  uluslar arası patent şirketi tarafından cihazlara tasarım patenti onayı geldi.

18 Temmuz 2017 Salı

Elektronik Tekstil Teknoloji Cihazı Tasarlandı

Elektronik tekstil teknoloji cihazı tasarlandı. Bu olağan üstü buluş ürünü tekstil teknolojisi, Türk Bilim insanlarının imzasını taşıyor. Olağan üstü bu ürün kumaş ve silikon malzemelerden üretilen cihaz insanın vücut yapısı ile uyumlu. 

Elektronik tekstil teknoloji cihazı tasarlandı. Bu buluş, Harvard Üniversitesinde doktora eğitimini tamamlayan ve ardından araştırmada bulunan iki Türk akademisyen tarafından, silikon ve kumaş malzemelerinden üretildi. İnsanlara entegre edilebilen bu cihaz, vücudu ile uygun olma özelliği bulunuyor.

Bu devasal buluş Dünya genelinin en prestijli üniversitesi kabul edilen Harvard Üniversitesi’nde doktora eğitiminin ardından çalışmalar gerçekleştiren bilim insanlarımız tarafından geliştirildi. Bilim insanlarımızın geliştirdiği bu cihazda, ham madde olarak silikon ve kumaş malzemeler kullanıldı.

Geliştirilen bu cihaz vücut hareketlerini ölçebilme özelliğine sahip. Mesela felçli hastaların yürüme ve hareket etme yetileri oldukça sınırlı. Laboratuvar ortamında yapılan uygulamalar bu hastalara yeniden hareket etme kabiliyeti sağlamayı hedefliyor ve temelinde tekstil olan yapılar da bu cihazın en önemli sistemini oluşturuyor. Bu geliştirilen sistem yumuşak yapılı aynı zamanda bunları kullanan hastalara yada sıhhatli bireylere hareket yetisi veriyor.

Sensör  Gayet Yumuşak Yapıda

Günümüzde kadar gerçekleştirilen araştırmalarda bu tarz giyilebilir ürünlerin metal veya kompozit malzemelerden tasarlandığı ve genel olarak sert parçalardan elde edildiği belirtildi.

Bu cihaz ile, artık tekstil üzerine yoğunlaşılmasından dolayı giyen birey uzun bir süre kullansa dahi her hangi bir problem yaratmıyor. Biz de giyilebilir dış iskeletlerin en önemli unsurlarında ve sistemi kontrol eden sensörleri, giyenlerin vücut hareketleri entegre olması, gereken esnekliği vermesi amacı ile yumuşak sensör yapısını tasarlandığı belirtildi.

Buluş Ne Yapıyor?

Buluşun tasarımcısı akademisyenler, bu tür cihazlar, atılan adımları sayabiliyor, el hareketlerimizin ölçümünde bulunuyor. Bu amaçla giyilen tişört, pantolon tarzı ürünlerle uyumludur. Spor sanayisi bize geri bildirimde bulunmak şartı ile bu ürünü kullanılabilir. Doğru duruşu ayarlamak adına öneride bulunabilir. Kısacası bu sensörler öneri verecek tüm sektör uygulayabilir."

Ekonomik

Şuan sensörlerin çok güç yöntemler ile tasarlandığı belirtilirken, geliştirilen bu buluş, aynı zamanda ekonomik ve tek seferde pek çok sensör geliştirildiğine vurgu yapıldı. 

17 Temmuz 2017 Pazartesi

Besin Ürünlerinden Güneş Pili Tasarlandı

Besin ürünlerinden güneş pili tasarlandı. Bazı besin ürünlerinden tedarik edilen kimyasallar ile güneşten gelen ışık enerjisinden elektriğe çeviren güneş paneli tasarlandı. Bu buluş Necmettin Erbakan Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirildi.

Besin ürünlerinden güneş pili tasarlanması ile birlikte konu hakkında gelen açıklamada, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik elde edilmesi bakımından payının arttığı belirtildi. Bu doğrultuda güneş enerjisi girişimlerinin de yaygın hale geldiğine vurgu yapılarak, doğal enerji kaynaklarının ülkenin finansal durumunda önemli katkıda bulunduğunu belirtti.

Buradan hareketle, üniversite içinde güneş ışığını elektrik enerjisine çeviren fotovoltaik panellere ilişkin bir çalışma yapıldığını belirtilerek şu açıklamalar yapıldı:

" Bu alandaki araştırmamıza üniversitenin çeşitli alanlara, çeşitli dallarında görevli 10 kişiden oluşan bir akademisyenden oluşan gurup ile yaptık. Güneş panellerinde yer alan silisyum ve grafenlerden ile elektrik elde ediliyor; fakat bu çalışmanın maliyeti bir hayli çok. Çalışmamızda elektriği, silisyum ve grafeni kullanmayarak, sebze ve meyvelerde yer alan boya hücrelerini kullanarak elde ettik. Bazı besin ürünlerinden sağladığımız boya hücrelerini tabaka tabaka büyütmek kaydı ile ince filme çeviriyoruz. Güneşi gördüklerinde ışıktan elektrik sağlıyoruz. Bir takım besin ürünlerinde yer alan boya katkılı hücreleri fotovoltaik hücrelerde uyguluyoruz. Bu ürünlerden elde ettiğimiz panelle güneşten elektrik temin ediyoruz."

Renkli olan meyve ve sebzelerden alınan hücrelerin, fotovoltaik panele entegre edilerek kazanılan yarı iletkenlik özelliği olan malzemenin güneşten gelen ışığı elektrik enerjisine dönüştürdüğü tespit edildi. 

Boyalı yarı iletken malzemenin enerji kapasitesinin avantajı bulunmadığı fakat diğer yarı iletken malzemelere kıyasla az maliyet ile geliştirildiği aktarıldı.

Hem Doğal Hem de Ucuz 

Boyalı güneş panelinin ucuz olması beraberinde doğal olarak üretildiğinin altı çizildi. Sonuç olarak ta grafen maddesi yarı iletkeni maliyetli olarak elde ediliyor. Boyalı yarı iletken malzeme doğadan üretilmesinden dolayı diğerine kıyasla ekonomik olmakta. Çalışmalar sürüyor. Patent ve tescil işlemleri ile ilişkin olarak müracaatları da önümüzdeki süreçlerde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Boyası fazla bulunan bitkileri kullanıyoruz. Güç çıkan renklerin yarı iletkenlik özelliği fazla olmasından dolayı kullanıyoruz. Boya hacmi fazla olan sebzeleri başta belirledik. Farklı alternatifler içinde uyguladığımız altlık ismi verilen zemine emdiriyoruz. Bu neticede birinci nesil güneş panellerini üretmekteyiz. Sebze ve meyvelerin renkli olanlarından temin edilen yarı iletken özellikli diyodun bulunduğu panel, yenilenebilir enerji kaynaklarının diğerlerine kıyasla ucuz üretilmesini sağlayacak. Hedefimiz yüksek kalite ile birlikte organik boyaları güneş panelinde sıklıkla kullanılabilir duruma getirmek ve ekonomik panel tasarlamak.

12 Temmuz 2017 Çarşamba

Ulusal Klavyemiz Koruma Altına Altındı

Ulusal klavyemiz koruma altına altındı. Milli klavyemiz tescil edilerek koruma kapsamına dahil edildi. Q klavyenin alternatifi olan F klavyeye göre dilimize en uygun bakımdan üretimi gerçekleşen yeni klavye, tescil edilmesi ile birlikte koruma altında alınmış oldu. Yani 60 yılı geçen bir sürenin ardından yeni bir milli klavye üretilmiş oldu.

Ulusal klavyemiz koruma altına altındı. Milli klavyemiz tescil edilerek koruma kapsamına dahil edildi. Ulusumuza ait yerli üretim olan klavyemiz, on parmak prensipleri kapsamında üretildi. Kendi ülkemize ait olan bu klavyenin ismi ise E-Klavye. Sağlık ve rahatlık bakımından ürünü kullanacaklara olanak sunan E-Klavye’nin, yazım gücü göze çarpan özellikler arasında. Ulusal klavyemizin, deney ve matematiğin temel alınarak gelişmiş teknoloji ve metotlar ile tasarlandığı ve kullanılan diğer klavyelere kıyasla en bilimsel klavye özelliğinde olduğu açıkladı.

Türkçemize özel, ergonomik ve verimsel anlamda artış sağlayacak şekilde üretilen ulusal klavyemizin üreticisi, çocuklarımızın sağlıklı geleceği ve verimliliği açısından yarım asırı geçkin bir süre önce üretilen F-klavye yerine, zamanımızın gelişen teknolojisi ve bilimsel metotları ile üretilmiş E-klavye kullanılması gerektiğini belirtti.

Yeni üretilen ulusal klavyemize TÜBİTAK’ta destek vermekte. Ulusal klavyemizin diğer F klavye’ye oranla ağır basan esas nitelikleri mevcut. Bu nitelikleri; Konforlu kullanımı, rahatlığı, hızlı konusunda daha aktif ve ergonomik yapısı.  

Klavyenin üreticisi, klavyelerdeki esas değerin, kaliteli bir klavyede yer alan simgelerin yerleşimi şekli, açıklamasında bulundu. 

Türkçemiz ve on parmak prensiplerini dikkate alarak; simgelerin, parmak surati ve hareket yeteneğine uygun olarak tasarlandığı, ifadelerin yerleşiminin yazma kabiliyetini etkilediği ve kolay kullanımının olduğu aktarıldı. Bu durumunda da sadece, E klavyenin üretimde olduğunu gibi, deney ve matematik olarak metotlar ile başarı sağlanabileceği belirtildi.

11 Temmuz 2017 Salı

Xiaomi Lisanslama Uzlaşmalarına Devam Ediyor

Xiaomi lisanslama uzlaşmalarına devam ediyor. Xiaomi, bilindiği gibi geçen sene Microsoft ile uzlaşı sağlayarak firmanı patentlerini almıştı. Bu seferde Nokia ile lisanslama işlemlerinde uzlaşan firma, patentlerine bir yenisini daha kattı.

Xiaomi lisanslama uzlaşmalarına devam ediyor. Geçen sene, Microsoft ile ortaklığa giden dev firma şimdi de Nokia ile anlaştı. Dev fima Microsoft'un patentlerini almasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra, şimdi de Nokia ile patent lisanslama uzlaşına varan Xiaomi firmasının göze ağ ürünlerinde.


İki firma arasında imzalanan bu anlaşma 3 alanı kapsayan uzlaşının ilk konusu çapraz lisans verme konusunda, hücresel ağ ürünlerini üzerinde. İkincisi ise, konusu hakkında bilgi verilmeyen patentler, 3.sü ise Çinli firmaya, ağ ürünleri temin edecek olan Nokia, IP hizmeti alternatiflerinde ortaklık yapacak.

Bu iki firma üst kısımda konular dışından sanal gerçeklik, nesnelerin interneti, artış sağlanmış gerçeklik ve yapay zeka bakımından da beraber işlem görme üzere görüşme sağlayacak.

Xiaomi, diğer firma ait olan, büyük web destekleyici ve veri merkezi operatörleri adına yüksek hacimli minimum güç ihtiyacı duyulan ağ altyapı donanımlarının ve firmanın tanıtımını yeni yaptığı FP4 ağ işlemcisine veri merkezi ara bağlantı ve IP iletme ile veri merkezi çözümleri satın alacak.

Xiaomi, kurulması ile beraber kısa zamanda ürettiği akıllı telefonları ile birlikte ülke piyasasında hakim duruma geldi ve gününüzde 30 ülkede hizmet sunuyor.

8 Temmuz 2017 Cumartesi

Sinai Mülkiyet Yasası’na Göre Patent Verilme Kriterleri

Patent, bir buluşa veya icada verilerek koruma altına alınmasıdır. Tabi patent ile koruma altına alınmak istenen buluş veya icat ürünleri açısından patent verilebilirlik adına 3 kriter bulunmaktadır. 

Bu koşullar ilki, buluş ürünü olan cihaz veya teknolojinin yeni olmasıdır. Yenilik kelimesi ise, patent müracaatı edilmeden, buluşun diğer kişilerce yazılı, sözlü veya uygulamalı şekilde açıklanmaması anlamına gelir. 

Koşullardan 2.’si ise, tekniğin ( yöntemin) bilinen halinden ayrılmasıdır. Bu duruma teknik basamak koşulu ismi ile de belirtilebilir. Buluş ile ilişkin uzman bir kişinin rahatlıkla aklına getirerek uygulamayacağı vasfı taşıyan buluşlar tekniğin bilinen halini aşmıştır.

3.’sü ve son olan kriter endüstriye uygulanabilirliktir, diğer anlatım ile buluşun konusu endüstride seri şekilde üretilebilir özelliği sahip olmalıdır.

Sistem Patent A.Ş.’mize gelen en sık sorulardan bir birisi ise yazılımlara patent alınabilir mi? sorusudur. Bu konuya şu şekilde açıklayalım, bilgisayar programları buluş özelliği taşımamasından dolayı patent ile tescil altına alınamaz. Lakin bir makine ile beraber kullanımının yarattığı sonuçlar ileri bir teknik bir sonuç verecek olursa, bilgisayar programı ile beraber çalışan makineye Sistem Patent A.Ş.’mizden Patent alınması mümkündür.

5 Temmuz 2017 Çarşamba

Patent Tescili Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Patent tescili konusunda bilinmesi gerekenler konusunda ilk önce patent tescilini açıklayalım. Patent tescili, üretilen bir buluşun kişi yaya kuruluşlara yönelik olduğunu ispatlama ve üretilen buluşun art niyetler ile kullanılmasını önlemek amacı ile Enstitüsü eliyle koruma altına alınmasıdır. Patent müracaatı yapılan icadın veya buluşun kesin bir suret ile belirli bir takım standartlarda olmalıdır. Bu standartlarda olmayan müracaatlar reddedilir. Patent tescili, üretilen bir buluşun kişi yaya kuruluşlara yönelik olduğunu ispatlama ve üretilen buluşun art niyetler ile kullanılmasını önlemek amacı ile Enstitüsü eliyle koruma altına alınmasıdır. Patent müracaatı, yapılan icadın veya buluşun kesin bir suret ile belirli bir takım standartlarda olmalıdır. Bu standartlarda olmayan müracaatlar reddedilir.


Müracaatta Kimler Bulunabilir

Müracaatta bulunabilecek kişiler; buluş sahibi yada tüzel kişiler diğer ifade ile tasarım ile ilişkin sorumlu kişiler. Bunun yanı sıra buluş sahibi kişi veya kuruluşlar ile tüzel şahıslar ortak şeklinde müracaat edebilir. Konu ile ilgili önemli durum, müracaat etme vasıflı bireyler, proje doğrultusunda açıklanmalıdır. Sistem Patent A.Ş. aracılığı ile müracaatlarınız tam ve tescil alma garantisi ile en doğru ve profesyonel anlamda güvenilir biçimde yapılmaktadır.

Müracaat etmeye izni olan ve yetkili bireyler müracaatlarının başarılı olabilmesi açısından Enstitü bir takım evraklar istemektedir. Evraklar ile ilişkin bir eksiklik yada sorun çıkması halinde müracaat reddedilir. Evraklar eksik konusunda sıkıntı yaşanmaması açısından ihtiyaç duyacağınız tüm bilgiye www.sistempatent.com.tr adresimizi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz. Müracaat bir dilekçe ile birlikte gerçekleşmeli ve buluş ayrıntılı olarak açıklanarak proje dosyasında yer almalıdır. Enstitü buna ilave olarak buluş ile ilişkin saklanması talep edilen özellikler hakkında bilgi sahibi olmak isteyecek. Bu sebepten dolayı enstitü saklaması talep edilen özellikler ayrı olarak açıklanmalı müracaat dosyasına mutlaka ilave edilmelidir.

Sistem Patent A.Ş.’miz, patent müracaatları açısından güven duyabileceğiniz bir firma olarak 1999 yılında hizmet hayatımıza başladı. Günümüze kadar sayısız ve firma ile çalışarak ve sizlere profesyonel hizmet vermekteyiz. Tescil ve danışmanlık hizmetlerimizi ISO 9001 Sistemi hükümleri kapsamında vermekteyiz.

3 Temmuz 2017 Pazartesi

Sınai Mülkiyet Yasamı (SMK) Ve Hedeflerimiz


Sınai Mülkiyet Yasamı 10 Ocak 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi. Teknolojik ilerlemelerin süratine yetişemediğimiz günümüzde ise ülkemizin 2017’nin ilk ayında yürürlüğe giren yeni yasamız ile; teknolojik, sosyo-ekonomik gelişmenin sağlanmasında kritik görevi üstlenen buluş veya icatlar ve diğer sınai hakların bundan böyle yasa ile daha düzenli korunacak Ekonomik, ticari ve sosyal gelişmenin sağlanması hedefi ile hazırlanan sınai haklar yasası yeni buluş veya icatların, tasarımların ve markaların oluşturulmasına teşvik edici olması ile umut veriyor.

Yeni Sınai Mülkiyet Yasası ile gelen yeniliklere göz atarsak, yasasının tüm sınai hakları bir çatıda toplaması, patent belgesi alım aşamasının daha sürat alması ve patent verilebilirlik şartları bakımından inceleme yapılmadan, koruma altına alınan buluşların özelliğine yönelik akıllarda soru işaretine sebebiyet veren incelemesiz sistemin yürürlükten kaldırılması bir hayli önem bahşediyor. Diğer taraftan, bir yükseköğretim kurumunda yapılan bilimsel araştırmalar akabinde tasarlanan buluşlara, bundan böyle çalışanların buluşlarına yönelik hükümlerin uygulanması, buluş sahibine ise, yükseköğretim kurumunun buluştan sağlayacağı kazançtan hak tanınması ve Ar-Ge çalışmalarının ve bu durumun ardından oluşan yeni ve özgün buluş ürünleri ile milli gelirin yükseltilmesi hedeflenmektedir.


Ülkemizde yeni kabul edilen Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) ile hedeflerimizden biri özellikle AB mevzuatı ile uyumlu hale gelmektedir. Yeni Sinai Mülkiyet Yasamız ile beraber ülkemizde ise sorgulama istemi ya müracaat ile beraber veya müracaat tarihi itibari ile 1 yıl (12 ay) içinde uygulanacak. Avrupa Patenti müracaatlarında patent sorgulama istemi müracaat ücretine dahildir.

Yeni Yasa İle Hedeflerimiz

Patent alma süreçleri yeni yasa ile önemli seviyede kısaltmaktadır. Ülkemizde de patent sorgulama istemi müracaat ile beraber gerçekleştirilmesi ile aşamayı kısaltacaktır, lakin bu durum bir tercih haline getirildi. Müracaatta bulunan buluş sahipleri talep etmeleri durumunda 1 yıl içinde de sorgulama isteminde bulunabilecekler. Sistem Paten A.Ş. olarak, Yurtdışı müracaatı istemi yapılmadan evvel sorgulama raporlarına nail olmayı düşünen müracaat sahipleri adına sorgulama istemini müracaat esnasında yapılmasını tavsiye etmekteyiz.

Yeni Sinai Mülkiyet Yasamız ile birlikte incelemesiz patent sistemi yürürlükten kaldırıldı. Bu uygulamadaki amacımız, bir nevi alınacak patentlerin kalitesinde artış sağlamak. Bu şekilde patent verilmeyecek buluşlara yönelik verilen patentlerin iptal edilmesi adına harcanacak emek ve maddi masrafları engellemek istenmektedir. Ülkemizde var olan kısmi tescil uygulaması ile taleplerin bir kısmının tescile uygun bulunması durumunda sadece o taleplere yönelik patent verilebilecek.

Diğer bir değişiklik ise tescilden önce gerçekleşen itirazın, Avrupa Patenti Sözleşmesi ile uyumlu şekle gelmesi anlamında tescil sonrasına bırakıldı. Bu süre 6 ay ile kısıtlıdır.

Ülkemizde önüne geçilemeyen yada talebinde dışı durumun anlamında gelen mücbir sebep talebi nedeni kaldırılmıştır. Bu istemin yerine hakların tekrardan tesisi mümkün hale getirdi. Mücbir neden taleplerinin kabul edilme olasılığının düşük olduğu düşünürsek Avrupa Patenti Sözleşmesi ile uyumlu şekle getirmede bu noktada Türkiye adına sevindirici bir gelişme olduğunu belirtebiliriz.

1 Temmuz 2017 Cumartesi

İcat ve Buluş Sahiplerine Kolaylıklar Geliyor



Ülkemizde icat ve buluş sahiplerine kolaylıklar geliyor. Ülkemizde buluş ürününün tasarımını ülkemizde yaparak çoğaltan ve elinde Faydalı Model belgesi olanlar, bu ürünlerin satışından temin ettiği kazancının yarısı vergi affına dahil olacak.

Buluş ürünlerin üretimi esnasında patent temin edenlerinde de faydalanabileceği ifade edildi. Patentini bir başka kişiye devredilen ve lisanslanan şahıs da aynı olanaklara sahip. Diğer taraftan TÜBİTAK ve KOSGEB yurt içi ve dışı patent alımlarına değişik hibe destekleri vermekte, muafiyetin haricinde ödüllerde sunuyor, teçhizat konusunda yardımda bulunuyor. Patent, teminat veya sermaye şeklinde de belirtilebiliyor. 

Muafiyet, Hibe, Makine Ödül

Buluş ürünü üreten, bu ürünü üreten makine ve teçhizat, hibe gibi desteği ile birlikte ödül verilmesinin ardından bu buluşun üretilmesi doğrultusunda % 50 civarında vergiden muafiyet bulunuyor.